Замразяват цените на храните за Коледа

Животът

02-11-2012, 16:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Министър Найденов се надява търговските вериги да пуснат промоции за празниците

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се надява по време на Коледните и новогодишни празници цените на храните да бъдат отново замразени. Това обясни самият той след парламентарния контрол. Найденов подчерта, че постоянно поддържа контакт с големите търговски вериги в страната.

„Надяваме се, че веригите ще намерят начин и форма тези промоции, може би не в същия формат, да продължат, още повече с оглед на наближаващите Коледни и новогодишни празници. Редовно те правят такива промоции. Това, което имаме като заявка от тяхна страна, е тези промоции - в различен формат, може би и за някои други продукти, да продължат", каза Найденов, цитиран от novini.bg.

Той напомни, че няма как при пазарна икономика и в рамките на общия европейски пазар да имаме регулирани цени. „Ние се опитахме с разговор с търговските вериги и им благодаря за това, че те вече повече от три месеца предлагат тези 10 основни хранителни продукта на достъпни цени", каза министърът.

Найденов изрази увереност, че веригите имат начин и успяват да осигурят достъпност на цените. От трети август в някои търговски вериги бяха замразени цените на десет основни хранителни продукта родно производство, припомня Дарик. В социалната кошница се включиха: хляб - бял и Добруджа, краве кисело мляко, краве прясно мляко, краве масло, кашкавал „Витоша", пилешко месо, свинско месо трупно, най-потребяваните яйца - размер М от десет броя, и кренвирши.