Чакаме милост от крал Абдул Халим

Крими

03-11-2012, 06:02

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Само той може да помилва осъдените на смърт нашенци, потвърдиха юристи

Има шанс за двамата българи със смъртни присъди. Всичко обаче е в ръцете на краля на Малайзия” , обяви вчера по Би Ти Ви Стефан Стефанов, който от 10 години е национален треньор по вдигане на тежести в азиатската държава, пише "Труд".

Само крал Абдул Халим - султан на Кеда, може да ги помилва, потвърдиха юристи.

Стефанов научил подробности за съдебния процес, който в сряда завърши по най-лошия възможен начин за сънародниците ни - смъртна присъда чрез обесване.

Иван Костов и Георги Бакалов били заловени с амфетамини на 18 май 2011 г. на летището “Сенай” в Джохор Бару. Иван носел в куфара си 1,945 кг синтетична дрога, а Георги 2,070 кг. Общото количество било 4,015 кг.

Стефанов обясни, че законът в Малайзия предвижда между 10 и 20 години затвор за под 500 грама наркотици . А за над половин килограм там се дават смъртни наказания.

Треньорът отрече разпространените у нас твърдения, че в ислямската държава от години няма нито едно изпълнено смъртно наказание.

Адвокатът на осъдените на смърт българи - Притам Синг Доал,смята, че има реална възможност тежките присъди да бъдат заменени със затвор. Иван и Георги можели да обжалват пред Апелативния съд, а после и пред федералния. Шансовете да спечелят били 50/50.

Доал представлявал българите само пред първата инстанция. За последно ги видял при четенето на смъртните присъди. Двамата се чувствали зле.

Според близки на осъдените адвокатът прибрал $ 40 000 хонорар и поискал още толкова, за да ги защитава и на втора инстанция.

“Българите не са знаели какво носят, дори не са знаели, че изобщо носят нещо. Това ни бе и позицията пред съда”, заяви адвокат Притам Синг Доал. “Чантите са им дадени от трето лице (бел. авт. - Георги Георгиев), което е арестувано заедно с тях. Изложихме това пред съда, както и че двете момчета даже не са ги докосвали до момента, в който не са пристигнали на летище “Сенай”, добави защитникът.

Георги и Иван не оспорват, че са носели куфарите и че имената им са изписани върху саковете. За да се твърди, че едно лице “притежава нещо”, е необходимо да се докаже и “знанието” на притежателя, обясни адвокат Доал. Но съдията не е приел неговата теза.

Доал нарече измислица твърденията, че двамата са смятали, че пренасят виагра. Тази хипотеза тръгна от бащата на Георги Бакалов-Диньо. Пред журналисти той разказа, че такова обяснение е получил от сина си след задържането му в Малайзия. Защитникът на българите обясни, че няма как Георги Георгиев-Червената Соня, който бе посочен от роднините за най-големия виновник, да бъде извикан отново в съда в Малайзия. По-рано той бе оневинен и депортиран за България.

Бащата на Георги - Диньо Бакалов, отказа вчера да отиде на среща във външно министерство, където бе поканен в 11 часа. “Нямам сили. Снощи (в четвъртък) в 22,30 часа реших да не ходя. Сутринта се обадих и се извиних”, каза Диньо, който живее в Нова Загора. Близките на Иван са се отзовали на поканата, но се скриха след това от репортери.

Още двама българи, които имат и турско гражданство, лежат в затвори в Малайзия с 8-годишни присъди за трафик на наркотици, съобщи вчера външният министър Николай Младенов. “В Малайзия от доста време не се изпълнява смъртно наказание, има дискусия дали да се отмени. Ние сме в контакт с европейската дипломатическа служба, специалният ни посланик е на път за там” , каза министърът.

“В неделя ще обявим нова интернет страница, в която всеки може да получава информация за страните, в които пътува. Скоро ще представим концепция за нов закон, който ясно да формулира какъв ангажимент има държавата към нейните граждани зад граница.Държавата не може да наема адвокати на българи, арестувани извън нея”, добави Младенов.