Девин търси пари за тайни могили

Животът

03-11-2012, 09:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Местните хора разказват легенди за съкровища и чудеса

Девин търси пари за разкопки на тайни тракийски могили. Те не са проучени и са скрити в Средните Родопи преди границата. Кмет, археолози, общинари и представители на туристическия бранш ще поискат да се включат чудесата на планината в туристически пътеки.

Те ще разкажат идеите си на вицепремиера Симеон Дянков, който пристига в понеделник в Смолян за дискусия за културния и екотуризъм в родопския край. Дебатът се организира от в. "Стандарт" в рамките на кампанията "Чудесата на България". Във форума с идеи ще участват и археолозите Божидар Димитров и Николай Овчаров. Именно на форума Девин ще поиска рамо от властта за разкриване на могилите на древните траки край браздата. От родопския град до границата с Гърция на всяка крачка са следите от древната история. Още от края на бронзовата епоха - ХIV в. пр. Хр.- до късната античност на IV в. от новата ера, припомниха археолози.

Местните хора от околните села Борино, Ягодина, Триград, Грохотно, Върбово, Стойките разказват легенди за съкровища и чудеса, осеяли целия район. Десетки са регистрираните тракийски светилища, възникнали още през XIII в. пр.н.е. върху голите скални върхове. В този район е открита и уникална бронзова статуетка на бог Дионисий. Девин обаче чака да се разкрият още тайни, заровени под земята и скалите на древните тракийски могили, заобиколени с римски пътища. Че родопският град е бил на пъпа на търговския обмен с древна Гърция, показват и множество открити ценни монети и предмети, пише още Стандарт Нюз. Местната власт обаче иска да "отвори" тракийските могили край границата, за да привлича повече туристи. Общинари се надяват гърци и летовници от южната ни съседка да се впуснат в туристически турове по родните древни светилища.