36 отровени деца в болница, били на хотел в Банско

Мисия София

03-11-2012, 11:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Учениците са от първи до пети клас от 125-то СОУ в София

36 деца са приети снощи в многопрофилната болница в Разлог със симптоми на повръщане, разстройство и коремни болки, съобщиха от министерство на здравеопазването.

Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на "зелено училище" в хотел "Бъндерица" в Банско.

През нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ-Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение.

Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит. Децата са стабилни и се възстановяват.

В същия хотел са настанени и група от 64 ученици от гр. Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило да постъпят в болницата в Разлог.

Тази сутрин инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали на място епидемиологично проучване за причините, довели до отравянето на децата.

Първоначалните симптоми сочат хранително отравяне, но това ще бъде потвърдено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби, което се очаква в понеделник.

Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се каже със сигурност какъв е източникът на отравянето.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова следи непрекъснато създалата се ситуация.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен