Правят хотели за женени с деца

Туризъм

03-11-2012, 13:05

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Настаняват ни в хижи 18+, ако искаме спокойствие

Хотелите по крайбрежието ни да се разделят според възрастта, обмислят по родното Черноморие. Някои комплекси около южните плажове дори възнамеряват да въведат това още от следващото лято. Така ще има и хотели, специално за женени двойки с деца, и такива само за екскурзианти над 18 години без малчугани, предава "Новинар".

В чужбина хотелите са разделени на този принцип, обясни шефът на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов. У нас обаче хотелиерите не са наясно с този тип разделение, коментира той. Според него обаче, ако моделът се въведе, това ще е добре за бранша. Така хората ще са наясно дали избраният комплекс е най-подходящ за тях.

Хотелите Adults Only например нямат условия за деца. Те са подходящи за хора над 18 години, които искат да бъдат необезпокоявани от плач и крясъци, обясни експертът. Комплексите Children Friendly пък имат всички необходими удобства за бебета и малки деца – помещения за повиване, кошарки, плитки басейни, атракциони за хлапетата. По думите на Драганов повечето хотели по нашето Черноморие са от този тип. Това са различни пазарни ниши и ако някой хотел иска да се възползва от тях, трябва да обяви от кой тип е и да го впише в договорите си с туроператорите. И в момента по морето има хотели с особен статут – някои комплекси приемат домашни любимци, а други не. Драганов смята, че у нас би било успешно да има и специални комплекси за отдих на възрастни хора. Има много младежи, които биха изпратили възрастите си роднини на почивка, но хотелите нямат необходимите условия – специални асансьори, рампи и т.н., каза още Драганов.

И дори все още да няма разделение на хотелите според възрастта, от бранша отчетоха успешно лято 2012 г. В Слънчев бряг туристите са били със 7 на сто повече от миналата година, съобщи изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.