Заетостта – приоритет на правителството през 2013

Животът

03-11-2012, 14:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Планираната безработица е около 12%, каза социалният министър

Заетостта ще бъде приоритет в работата на правителството през следващата година, обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че за следващата година се залага същото или близко равнище на безработица, каквото е през настоящата- 11-12 на сто.

"Предвиждаме увеличение на средствата както по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", така и по Националния план по заетостта", допълни министърът.

Младенов не конкретизира обаче какво ще бъде увеличението, но отбеляза, че средствата ще бъдат насочени към трайно безработните и хората с увреждания.

"Много голям е интересът към схемите на оперативната програма, насочени към проблема с младежката безработица", посочи той. По думите му стажуващите младежи вече са над 5 500, като повече от половината остават за постоянно при работодателите, при които стажуват.

Над 2 200 са подадените заявления от младежи и работодатели по схемата "Първо работа",
вече са подадени и първите заявления за проекти по схемата "Ново работно място", по която се предвижда и финансиране на фирмите за оборудване на новите работни места, допълни той.

Социалният министър посочи още, че през следващата година министерството му ще продължи работата за подпомагане на бизнеса, за да не закрива работни места, а да разкрива нови.