Пациент с инсулт не се лекува, няма пари

Мисия Пловдив

03-11-2012, 16:52

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

За първа година фалират лекари, в 12 населени места в Карловско няма медици

Пациент с инслут не е предприел лечение и рехабилитация, тъй като това ще му коства много пари, каза в Пловдив доц. д-р Георги Йорданов.

На среща в града лекари и членове на градския и областен съвет по здравеопазване от левицата обсъдиха здравните услуги, финансирането на спешната помощ, цените на лекарствата и съдбата на общинските и държавни болници.

Къде са младите специалисти и има ли политика на държавата в посока тяхното задържане в страната бе въпросът, който задаваха специализанти медици и преподаватели в пловдивските висши медицински училища.

Колко струва един човешки живот, риторично попита доц. Паскалев, бивш ректор на МУ. В сегашните условия животът не е право, а привилегия на тези, които могат да си позволят не само качествено, а каквото и да е  здравеопазване, категоричен бе той. Трябва да разберем, че в страната ни вече има недостиг на лекари, медицински персонал, студентите по медицина знаят, че се обучават тук, но ще работят някъде в Европа, защото те не усещат, политика, която да уважава техния труд и знания. Губили сме войни, територии, но сега за първи път губим толкова много- губим младите, губим специалистите, категоричен бе доц. Паскалев.

По последни данни в голяма част от общините има незапълнени практики на общопрактикуващи лекари и много населени места, в които няма здравни пунктове и медицинско обслужване.  За пример може да се даде община Карлово, каза доц. Георги Йорданов, зам. председател на Областния съвет на БСП Пловдив, където в 12 от 28 населени места няма общопрактикуващи лекари, а има села, които са на повече от 30 километра от общинския център.

Цените на лекарствата са миналогодишните, категоричен бе д-р Емил Райнов. По думите му има медикаменти, чиято цена е 450 пъти по-висока.

Днес се закрива болницата в Девин, но утре това може да бъде и болницата във вашата община, във вашия град. Това води не само до проблеми в здравеопазването, но и до обезлюдяване на цели райони, коментира д-р Райнов.

ГЕРБ дават 100 милиона за подслушване, а нашето предложение е 50% от тези пари да бъдат дадени за доболнична помощ и финансиране на лекарските практики в малките населени места, каза Райнов.

Председателят на регионалната лекарска колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев сподели, че на места в областта се закриват практики, защото за първа година има фалирали общопрактикуващи лекари заради все по-големия брой неосигурени лица.