Божи гроб под ключ за неплатена вода

Животът

04-11-2012, 06:04

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Светият храм е натрупал сметки за 2,3 млн. долара

Църквата на Божи гроб може да затвори врати, гръмнаха световните медии. Светият храм е натрупал сметки за вода в размер на 9 милиона шекела (2, 3 млн. долара), алармира Джерузалем пост.

Частната водна компания "Хагихонв" е запорирала авоарите на гръцката патриаршия, която управлява най-голямата забележителност в Ерусалим. Духовниците отказват да погасят дълга. Те твърдят, че през вековете църквата никога не е плащала водата - нито на кръстоносците, нито на арабите, нито по времето на Османската империя. През 1969 г. след Шестдневната война тогавашният кмет на Ерусалим потвърдил това правило. Години по-късно обаче водоснабдяването минава в ръцете на частната фирма. Поради непознаване на историята, собствениците завеждат съдебен иск срещу патриаршията.

В процеса на делото отците с ужас разбират, че не разполагат с документ, който да ги освобождава от плащането на вода. Архиепископ Аристархос вече се е жалвал на президента Шимон Перес, но се надява най-вече на Бог и на щедри хора./ СтандартНюз