Плащаме с карта на паяците в София

Мисия София

04-11-2012, 09:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

в. "Монитор"

Всичко от Автора

Вдигат по 25 коли на ден от площадки

От следващата седмица ще се плаща на паяците и скобарките в София с дебитна или кредитна карта.

За десетина дни всичките 26 екипа, които поставят метални шини на колите, и 14 репатриращи автомобила ще имат устройства за безкешови плащания. Засега такива имат само 2 паяка и 2 скобарки. „ПОС устройствата ще са доставени от няколко банки”, обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Данните на Центъра за градска мобилност показват, че само 1% от нарушителите шофьори искат да плащат с карта. Ако обаче паякът или скобарката нямат машинка за безкешово плащане, на място се вика автомобил, който има такова. Понякога нарушителите нарочно искали да се издължат за неправилното паркиране или за поставената скоба с карта, за да лазят по нервите на проверяващите и да им губят времето.

Колегите ни са длъжни да проявяват търпение. Освен това в 21-ви век трябва да предложим най-съвременните начини за плащане, обясни Милова.
От 1 септември за вдигната кола с паяк се плаща 60 лв. плюс такса от 2 лв. престой на наказателен паркинг. Отделно от това се плаща и акт от 20 лв. Така че едно неправилно паркиране в столицата може да излезе на шофьор и 100 лв. За скоба глобата е 30 лв. плюс сумите за престой. Повишаването на цените е имало дисциплиниращ ефект върху столичани. Румяна Милова не даде точна справка колко коли на ден вдигат паяците, но обясни, че са намалели наполовина в сравнение с периода преди новите цени. Тогава данните на Центъра за градска мобилност показваха, че на наказателен паркинг ежедневно се откарват между 150 и 200 коли и това означава, че сега те са от 75 до 100.  Доказателство за думите на Милова са почти празните наказателни паркинги в столицата.
Втората причина за по-малкото вдигнати коли е, че от 1 септември паяците шетат из центъра на столицата най-вече след 19 часа
През деня вдигат само коли, които пречат на движението. След края на работното време за синя и зелена зона се праща напомнителен есемес на шофьорите на заскобени коли - ако са платили за престой през мобилния си телефон, разбира се. Ако не отидат да си платят глобата и да си вземат колата, то паякът я откарва на наказателен паркинг.