"Външно" отвътре" - Ден на отворените врати в МВнР

Мисия София

04-11-2012, 10:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Какво представлява Външното министерство, какво се крие "зад" голямата сграда

"Външно" отвътре" е насловът на първия Ден на отворените врати в МВнР, който ще се състои днес, съобщават от ведомството.

Какво представлява Външното министерство, какво се крие "зад" голямата сграда, която се вижда от автобусите, минаващи по бул. "Цариградско шосе"? Кои са хората, които взимат решенията в дипломацията? Какво работят външният министър, заместникът му, говорителят? Какво е "черният мрамор", къде се намира кабинетът на външния министър и какво е агреман и шарже д'афер? Колко посолства има България и кой е първият български посланик? Как

можете да тръгнете в дебрите на дипломацията и да станете част от МВнР?

Отговори на тези въпроси и на много други, някои от които - неподозирани, ще получат посетителите в Деня на отворените врати, отбелязват от МВнР.

Тази неделя Външното министерство за първи път отваря вратите си - не само за да покаже строгостта на сградата си, но и за да разкаже за това колко е интересна работата на дипломата и какво се крие там, обясняват инициаторите.

От 10.00 ч. до 14.00 ч. на няколко щанда МВнР, Културният и Дипломатическият институт към него ще покажат основните си дейности с акцент върху политическите ни приоритети - ЕС,

Балканите, Близкия Изток.

Между 11.00 ч. и 13.00 ч. министърът на външните работи Николай Младенов ще приема гости в своя кабинет.

В 13.00 ч. ще започне брифинг, воден от говорителя на МВнР Весела Чернева. На него на въпросите на посетителите ще отговаря и външният министър.

Желаещите могат да се включат и в организираната от Дипломатическия институт симулация на заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема "Възможни решения на конфликта в Сирия"

- между 11.00 и 13.00 часа.

От 13.30 ч. е финалът на Националното състезание по дебати, организиран от асоциацията "Дебати" - София. Наградите на победителите ще връчи министър Младенов.

На всеки кръгъл час от щанда на Държавния културен институт ще започва обиколка из министерството с помощта на гид. Той ще покаже ценната колекция от произведения на изкуството и ще представи историята на институцията.