Sharp върви към фалит

Парите

04-11-2012, 10:56

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Samsung подлива вода на най-големия производител на течнокристални панели

Sharp, най-големият производител на течнокристални панели, предупреди инвеститорите, че може да обяви фалит, пише money.bg. Компанията преразгледа прогнозата си за чисти загуби през 2012 г., на базата на която изразява големи съмнения, че е способна да остане в бизнеса.

 Sharp страда от спада в търсенето на течнокристални панели и от конкуренцията на корейския гигант Samsung, а опитите й да намали разходите не дават резултат.

 Ръководството на компанията информира за влошена прогноза за загуби през тази година и проблеми с търсненето на финансиране. Чистата загуба на Sharp за последната финансова година ще възлезе на 5,6 млрд. долара, а привличането на заеми става все по-трудна задача.

 Кредитният рейтинг на компанията бе понижен и някои големи банки отказаха въобще да водят преговори с нея за кредитиране. Акционерите също обърнаха гръб на компанията - за една година ценните й книжа поевтиняха със 75%, което превърна Sharp в най-слабия играч в индекса MSCI World (1600 компании).

 По подобен начин друг японски производител на електроника, Elpida, призна за финансова несъстоятелност през февруари т.г., а няколко месеца преди да обяви фалит съобщи на инвеститорите, че се съмнява в своето бъдеще.

 Текущите проблеми на Sharp са следствие от редица управленски решения. Преди няколко години ръководството на компанията заложи на течнокристалните панели и започна да инвестира в производствени мощности. Глобалният спад в търсенете на LCD панели през миналата година и конкуренцията от страна на Samsung засегнаха силно приходите на компанията, в допълнение към неблагоприятния валутен курс.

 За да спаси бизнеса, ръководството на Sharp е готово на крайни мерки. Компанията обяви намерение да съкрати 10 хиляди души и размера на заплатите, както и да продаде активи. Възлагат се големи надежди на партньорството с тайванския контрактен производител Foxconn, който преди време искаше да купи 10% от компанията.

 Проблемите на Sharp са симптоматични са японската хай-тек индустрия, която е изпаднала в крайно затруднено положение. Panasonic обяви загуби в размер на 9,6 млрд. долара за последната година, като превиши 30 пъти мрачните прогнози на анализаторите. Не са добри новините и от Sony, която също отчита загуби много тримесечия поред.

 Анализаторите не очакват подобряване на ситуацията в близко врме. Ще продължим да четем лоши заглавия в медиите за японската високотехнологична индустрия, прогнозира анализатор от Allianz Global Investors.