Българи хитруват с документи да получат гръцки пенсии

Парите

04-11-2012, 12:23

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Нашенци измислили схема да се доберат до минималната пенсия от Атина – 486 евро

Българи, който са работили в Гърция, се опитват да получат пенсия оттам чрез фалшиви документи, съобщи френското седмично издание "Експрес", цитирано от в. „Труд“. Нашенците завиждат на гръцките пенсионери и искат да увеличат двойно пенсията си, получавайки я от Атина.

 Те се опитват да измъкнат минималната пенсия от Атина - 486 евро, огромна сума за България, където много рядко средната пенсия надвишава 100 евро.

 Въпреки че гърците непрекъснато недоволстват, се оказва, че те са далеч по-добре от съседите си- българите и румънците. Няколко хиляди българи са подали документи за пенсия пред "Ика-Етам", който е най-големият гръцки пенсионен фонд. Това са хора, които са били сезонни работници. 

 "Няма нищо лошо в това. Въпросът е, че те са разбрали, че съгласно правилата в ЕС е достатъчно да си плащаш осигуровките само няколко месеца в Гърция, за да получиш тази минимална пенсия. Тази новина се разпространи като светкавица сред нашите съграждани, които известно време са работили в някога проспериращия ни южен съсед", казва служител в българското министерство на финансите.

 Ако техните молби са приети в Гърция, тези трансгранични пенсионери може да получат допълнително 230 евро. По този начин те могат да живеят "като паши", където минималната заплата не надвишава 135 евро. Съгласно гръцкото законодателство, за да се получава пенсия и социална помощ трябва да имаш постоянен адрес в страната, но подкупни гръцки чиновници издават фалшиви адресни регистрации.

 При проверка на пенсионния фонд се установило, че на един адрес са регистрирани по няколко пенсионери. За пример е дадена 66-годишна българка, която пристигнала миналата година в Гърция, но в досието й пише, че има 25 години осигуровки в пенсионния фон "Ика". Аномалията е обяснена като "счетоводна грешка".