Пловдив показва български носии и накити в Словакия

Животът

04-11-2012, 13:34

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Изложба ни Етнографския музей гостува в Банска Бистрица и демонстрира чудодейната сила на родното облекло

Пловдивският етнографски музей гостува с изложба „Български традиционни накити и носии” в Банска Бистрица по покана на музея на Централна Словакия, съобщиха от музея. Изложбата ще бъде открита днес и ще остане в Банска Бистрица до 17 февруари 2012 г.

Целта на изложението е да покаже многообразието на традиционната българска култура и изкуство пред разнородна публика чрез човешкия разказ, отразен в облеклото и аксесоарите към него. Този микросвят с неговите послания и закодирани фрази е почти непознат за европееца. Облеклото, както и накитите към него в миналото имат и обредно-магична функция. При раждане, годеж, сватба и смърт, в празник и делник, накитът е бил необходимост и неотменен дар. На него се приписва чудодейната сила – да пази от зло, да носи здраве и благополучие.

Изложбата ще покаже самобитността и спецификата на етнографските групи у нас, ще спомогне за разбиране на връзката между процесите и събитията в централноевропейската и балканската култура през ХІХ и началото на ХХ век.