Искаме по-лека присъда за двамата българи в Малайзия

Специалният ни пратеник Ангел Орбецов ще разговаря с властите в страната

Специалният пратеник на България Ангел Орбецов, който ще разговаря с властите в Малайзия по повод двете смъртни присъди на Иван Костов и Георги Бакалов за трафик на наркотици, ще настоява за замяна на присъдата с по-лека, предаде bTV.

935 са осъдените на смърт в Малайзия. Над 700 от тях обжалват присъдите си, а около 200 души са поискали помилване.

Утре се очаква да бъде обжалвана присъдата на двамата ни сънародници. Другата седмица обаче междинен орган ще прецени дали делото да мине на втора фаза и дали присъдата може да бъде обжалвана пред апелативен съд.

„Нашата позиция е, че смъртното наказание не е приемлива мярка за нас,” заяви говорителят на МВнР Весела Чернева. „Не оспорваме заключенията на малайзийския съд, а не приемаме смъртното наказание като мярка.”

По думите й в Малайзия тече доста широк дебат за това дали да отпадне смъртното наказание. „Надяваме се след изборите през април новото правителство да пристъпи към отмяната му.”

Действащият правосъден министър на страната вече поиска отмяна на смъртното наказание за трафик на наркотици. Броят на изпълнените смъртни присъди в бившата британска колония е държавна тайна.

На последното съдебно заседание по делото срещу двамата българи се разбра, че в багажа на единия задържан – Иван, са открити точно 1 килограм и 945 грама амфетамини. Над 4 килограма са били наркотиците, намерени в куфара на Георги.