Сезират ЕС за строежа на ТЕЦ и АЕЦ до Резово

Туризъм

04-11-2012, 14:49

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Информация в турските медии за строеж на АЕЦ в района на град Игнеада се появи още през лятото на миналата година

Групата народни представители от бургаското звено на ГЕРБ сезират с официални писма Европейския парламент, както и министрите Делян Добрев, Николай Младенов и Нона Караджова относно евентуален строеж на ТЕЦ и АЕЦ в Турция, който обаче ще е на километри от граничното село Резово.

"Притеснени сме от липсата на официална информация за намеренията на съседната ни държава относно развитието на пограничния район, където стотици турски граждани вече протестираха срещу построяването на централи. Доказан факт е, че в радиус от 100 км в района на която и да е АЕЦ, не може да се развива туризъм. Това означава, че общините Царево, Приморско и Созопол повече няма да бъдат дестинации за туризъм. С този акт ще бъде нанесен непоправим удар по икономиката не само на областта, а и на цялата ни държава", се казва в писмото до институциите.
Информация в турските медии за строеж на АЕЦ в района на град Игнеада се появи още през лятото на миналата година. Тогава групата на народните представители от ГЕРБ в Бургаска област сезираха евродепутата от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев и той отправи официално питане по случая към еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. В отговора му се казваше, че Р Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в пограничния район.
"Днес обаче, когато са налице много фактори сочещи точно обратното, ние бихме искали чрез институциите да получим отговор на въпроса дали Р Турция възнамерява да изгради АЕЦ в района на град Игнеада", казват депутатите.
Ръководителят на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) д-р Андрей Ковачев вече реагира на сигнала и официално се ангажира да направи контакт с ръководителя на Мисията на Република Турция към Европейския съюз. Д-р Ковачев ще отправи отново писмени въпроси към комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и комисаря по разширяване и политика на добросъседство на ЕС Щефан Фюле. Евродепутатът ще поиска и среща с министъра по европейските въпроси на Р Турция Егемен Багъш във възможно най-кратък срок.
"Вече съм провел личен разговор с министър Делян Добрев, който също се ангажира да отправи въпросите относно евентуален строеж на централи до 

границата със своите колеги от турска страна. Очаквам и Министерството на външните работи и МОСВ да вземат отношение по казуса, който притеснява голяма част от жителите на Бургаска област", коментира водачът на Групата народни представители от ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.