Останем ли на сухо

Животът

04-11-2012, 17:09

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Сушата, настъпила в отношенията на дългогодишните двойки, може да има различни причини

Темата на тази статия е за поливането. Ето какво ни пише читател: “Знам, че когато едно цвете не се полива дълго време, то увяхва. Имам предвид сексуалното желание, което при мен от дълги години не се задоволява, тъй като съпругата ми все го отклонява с извинението, че е сексуално по-студена. Преди пет години беше оперирана и изчистена отдолу, което още повече замрази сексуалността й. Искам да знам може ли отново да опитвам да “затопля” желанието й за поне умерен секс и начините за постигането му.”

Отговаряме директно: да. Но първо, ще боли. Второ, ще изисква жертви. Трето, трябва тя да го поиска. А за това е нужно да проявите огромна нежност.

Сушата, настъпила в отношенията на дългогодишните двойки, може да има различни причини, но въпросът може да се раздели на две части. Единият случай е, когато проблемите са емоционални и няма физиологична спънка за градинарския процес.

“В голям брой случаи фригидността се свързва с недостатъчния опит или неумението напартньора” пише д-р Златко Илиев в книгата си “Сексологичен буквар”.

Да го обясним по-образно. Виждали ли сте как гладен човек се тъпче и гълта, без да обръща внимание нито на вкуса на храната, нито на това дали е добре сдъвкана? Единственото, което го интересува, е да утоли физиологичната си нужда. Вероятно сте забелязали и как се храни чреувоугодникът - той дълго се наслаждава на вида на храната в чинията, на ароматите, които се носят от нея. Бавничко отрязва парченце от пържолата и я поднася почти ритуално към устата си. Всяка хапка е осмислена, уханията, разделени и класифицирани. Удоволствието се изцежда и преживява до последната трошичка, до последното стръкче див лук и капчица сос.

В първия случай говорим за обикновен е**ач, а във втория - за истинския любовник. За съжаление на около 86% от жените не им се случва да се уредят с такъв истински, а трябва да се задоволят с това, с което разполагат. Понякога то е една кръгла и непоправима нула, но в други случаи се оказва скрит талант. Проблемът е най-вече в нагласата на мъжа, а тя е: мене жокер ми не требе.

Дори не се замислят от какво е породено прословутото женско “главоболие”, което мистериозно се появява всеки път, когато стане дума за секс? Отговорът е жесток, но ясен: уважаеми господа, никой не бяга от хубавото.

За да се стигне до отказ, очевидно жената не изпитва удовлетворение от половия акт. Това може да се дължи на:

Страх

Опасение от това, че може да забременее. Страх, че ще изпита болка (например когато мъжът е свръхнадарен или пък ако жената е претърпяла операция или по други причини страда от влагалищна сухота). Или ако свързва секса с травма в миналото (изнасилване).

Недостиг

Недостиг по отношение на времето: прекалено кратка любовна игра, при което жената не може да се възбуди достатъчно, за да достигне до оргазъм, или при преждевременна еякулация на мъжа. Недостиг по отношение на размера или пък недостиг по отношение на отношението - когато жената се чувства като секскукла. “Той знае как се прави секс, но хал хабер си няма как се прави любов”, обобщава една от многото жени с редовни вечерни пристъпи на главоболие.

Усещане, че е преследвана

Естествено, че колкото по-неудовлетворена е жената, толкова по-малко желание за секс има. Колкото повече се дърпа тя, толкова мъжът започва да настъпва, за да търси своето. От което тя се чувства като дивеч.

Отвращение

То може да бъде към някакъв физически аспект - мъжът да е напълнял, космат, увиснал, устата му да мирише, да поддържа лоша лична хигиена.

Ето един от случаите. Мъжът се разболява от рак на устата и претърпява операция, при което се деформира лицето - голяма част от костта е изрязана. Жената изпитва ужас, че ще прихване болестта, но и отвращение от уродливото лице на мъжа си. Тя категорично отказва да прави секс с него. Стига се до развод. За успокоение на читателя в същия мъж (60-годишен) се влюбва 25-годишно момиче и двамата заживяват щастливо... до следващия пристъп на рака.

Заради рак или друго заболяване може да се наложи да бъдат отстранени матката, и дори яйчниците на жената. След хистеректомия жените в повечето случаи губят всякакво желание за секс.

Яйчниците са отговорни за почти цялото производство на естрогена и половината производство на тестостерона ( от който зависи либидото) в тялото. Дори когато не са премахнати, след отстраняване на матката, закърняват. Последиците са не само загубата на полово влечение, но и изтъняване на влагалищните тъкани, липса на овлажняване. Преведено на човешки език това означава, че сексът след такава операция обикновено се превръща в болезнен ад.

Да си представим жена, която и преди операцията не е виждала нищо привлекателно в секса. След нея е загубила тотално нагона си, но пък за сметка на това изпитва зверска болка, когато партньорът се опита да проникне в нея. Трудно е да се намери мотивация, която да я накара да се опитва да възстанови сексуалния си живот. Освен в случай, че обича дълбоко съпруга си и не иска да го лиши от този аспект на тяхната близост.

Тогава мъжът и жената трябва сериозно да поработят, за да възстановят сексуалния си живот. Има шанс той да бъде не само поносим за жената, но дори и по-удовлетворителен от преди, тъй като огромна част от женската сексуалност зависи от емоционалното й състояние. Тя би направила чудеса за мъжа, който я кара да се чувства обичана, уважавана, харесвана и достойна за възхищение.

РОЗА БУЗКОВА

СЪВЕТИ ЗА МЪЖЕТЕ

1.Тя мисли, че я използвате за секскукла. Всяка нощ си ляга със свито сърце с надеждата, че този път няма да й посегнете. Всячески се опитва да избегне сексуалната близост. Тя ще ви пожелае, ако отново се влюби във вас.

2.Покажете й, че държите на нея. Докосвайте я. Правете й комплименти. Погалете я не понеже след малко ще правите секс, а в съвсем неутрални моменти - една прегръдка в кухнята тежи колкото 50 страстни целувки по време на секс. Кажете й, че я обичате, не докато я любите или преди това, а след това - когато обикновено й обръщате гръб и заспивате.

3.Дали техниката ви не се нуждае от подобряване? Дори да сте монтьор на помпи и дюзи и пръстите ви да са загрубели от работата, това не им пречи да бъдат нежни, когато докосват интимните части на партньорката. Не търкайте, сякаш искате да изчистите ръжда, а пипайте леко, като че ли имате работа с най-нежния пух. При кунилингус важи същото - бъдете внимателни и изобретателни. Езикът трябва да е мек и плосък, а не стегнат като малък член, когато ближете срамните устни.

СЪВЕТИ ЗА ЖЕНИТЕ

1.Ако сте претърпели операция и сте “изчистена отдолу”, сигурно не ви е до секс. Той обаче е една от здравите спойки на семейството. Заслужава си да опитате да си възвърнете усещането. Умът и това, което става в него, е най-важната предпоставка за успеха.

2.Лубрикантите помагат срещу болката. Вагиналните разширители - подобни на вибратори с различен размер, също могат да бъдат от полза. С тяхна помощ разтягате тъканите така,че да могат да поемат члена на партньора. Много жени в това положение използват вагинален крем с естроген.

3.За либидото помага порното. Не е задължително да гледате филми за възрастни - те често са без фабула и недостатъчно изтънчени. Но ето еквивалент на порното. Жена, претърпяла хистеректомия, която се опитва да възвърне либидото си, споделя, че започнала да пише еротични разкази. Това й помогнало. Намерете собствен подобен възбудител.

4.Сред възможностите за лечение са капсули с биоидентичен естроген и тестостерон, които се вкарват през малък разрез подкожно и постепенно се усвояват от организма.