Софийският медицински факултет празнува 95-годишнина

Мисия София

04-11-2012, 17:40

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В централното фоайе на НДК ще бъде подредена фотоизложба

На 5 ноември в Зала 1 на НДК ще се проведе тържествена церемония по повод 95-та годишнина от създаването на Медицинския факултет – София, съобщиха от факултета.

Церемонията съвпада и с връчването на ежегодните награди на МФ за принос в медицинската наука и преподаване в категориите: значителен принос в научната и преподавателската дейност в областта на фундаменталните науки, хирургия, терапия, за млад учен до 35 г., студентска награда за научен принос и награда за цялостна преподавателска и научна дейност.

С почетни знаци и грамоти ще бъдат отличени видни български лекари и партньорски институции. По установена традиция, химнът на България ще бъде изпълнен на живо, този път от близнаците първокласници Неда и Никола и техните съученици Рая и Павел от 3 СОУ "Марин Дринов".

В чест на годишнината, в централното фоайе на НДК ще бъде подредена фотоизложба с архивни кадри и документи, свързани с историята на факултета и развитието на медицинското образование в България. Поздрав към участниците и гостите ще отправи трупата на Нешка Робева с откъс от спектакъла "Среща в "Споменът".

На церемонията са поканени президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, проф. Сергей Игнатов, министър на образованието и науката, бележити лекари и общественици, а специален гост ще бъде проф. Добри Кипров – син на първия декан на Медицинския факултет проф. Иван Кипров.

Медицинският факултет – София е основан с Указ на цар Фердинанд от 1917 г., обнародван в Държавен вестник през 1918 г. Той е най-старото висше медицинско училище в България, което може да се похвали с 95 години опит в здравното образование, традиции в обучението, най-добрите европейски практики и хиляди реализирани студенти.