Външният министър: Процесът в Малайзия е в ръцете на адвокатите

Животът

04-11-2012, 17:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

935 са общо осъдените на смърт там. Младенов се надява най-тежката присъда да бъде премахната

Процесът в Малайзия е в ръцете на адвокатите на засегнатите лица. Те трябва да подадат съответните документи, за да се вземе решение дали е допустимо обжалването на делото, каза министърът на външните работи Николай Младенов на брифинг в МВнР, организиран в рамките на днешния Ден на отворените врати в министерството, предаде novini.bg. 

 България, както всички останали страни в ЕС, категорично се противопоставя на смъртното наказание, където и да се прилага то, и затова винаги реагираме много остро, когато има такава заплаха, посочи Младенов. По думите му добрата новина е, че в Малайзия от няколко години тече вътрешен дебат относно необходимостта от премахването на смъртното наказание и на този етап такива наказания не са прилагани от доста време. Сигурен съм, че някъде между усилията, които имаме като държава, усилията на ЕС, усилията на малайзийското общество да премахне заплахата от смъртно наказание, това ще се постигне. Надявам се, разбира се, и абсолютно справедливо да бъде гледано делото на нашите съграждани, каза министърът.

 

На въпрос дали има срок, в който трябва да се произнесе комисията по допустимостта на обжалването, Младенов каза, че за съжаление такъв срок няма. Аргументите, с които тя ще бъде сезирана, са аргументи, които трябва адвокатите на двамата българи да предоставят, отбеляза министърът. Говорителят на МВнР Весела Чернева посочи, че 935 са общо осъдените на смърт в Малайзия, чиито присъди не са изпълнени, като 205 души са подали молби за помилване, а останалите 730 са все още в процедура на обжалване.

 Николай Младенов беше попитан от сирийски журналист не трябва ли ЕС да взима по-строги мерки срещу режима в Дамаск. Министърът отговори утвърдително и посочи, че Евросъюзът е взел такива на последното си заседание, като санкциите, наложени над режима на Асад, са били увеличени значително, както е била увеличена и подкрепата на ЕС за процесите на консолидиране в сирийската опозиция. Младенов отбеляза и подкрепата за сирийските бежанци, които са в районите около Сирия. Ние дадохме наскоро малко средства от бюджета за това, но сега имаме възможност да ги увеличим значително и подготвяме постановление на МС, с което значително да увеличим и българската подкрепа за лагерите там, за да може да се намали натискът към хората, които излизат, каза министърът. През септември, по предложение на Младенов Министерският съвет одобри отпускането на 100 000 лева хуманитарна помощ за едни от най-бедстващите региони в света, като от тази сума България отпусна 30 000 лева за Сирия. "Мисля, че възможността ни е за около 200 000 лева в момента да окажем подкрепа - само за дейността по линия на лагерите за бежанци, чрез ООН", каза Младенов в отговор на въпрос за планираната сега помощ. Министърът съобщи, че са приключили преговорите с Обединените арабски емирства и изпращаме български лекарски екипи в болницата, която те са установили в Йордания, за да могат хората да получават медицинска помощ там.