Ген. Делов не е за почетно звание, наглее Доган

Политика

04-11-2012, 18:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сокола призовава за нов прочит на историята

"Казусът "Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос".

Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", поясни Доган.

 

Лидерът на ДПС подчерта, че съветниците от ДПС в Кърджали са постъпили правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея". Според него този въпрос трябва да се постави само на национално равнище от президента на републиката. "Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", категоричен беше Доган. Той определи дебатите в различните телевизии като много неуверени.

"Самите историци още не са се изказали и не са оценили събитията, свързани с Балканската война. Когато говорим за общ прочит, ние имаме нужда от едно общо преосмисляне на историята от гледна точка на всички събития, става въпрос за 5-6 държави, които са участвали в тях. И ние за пръв път в демократичен порядък правим опит да решим въпроси по-скоро с неправилно зададени принципи за търсене на нова форма на държавност в демократичното гражданското общество".

Лидерът на ДПС се обърна с апел към журналистите "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на "възродителен процес".