Турско село става Ноев ковчег

Животът

05-11-2012, 06:02

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Маите предрекли, че Шириндже ще оцелее след апокалипсиса

Малкото анадолско селце Шириндже стана магнит за туристи от цял свят, пише в. "Стандарт".

Неизвестното досега селище се превърна в предпочитана дестинация заради заради колендара на маите, които бе открит в Гватемала. „Данните от този календар се интерпретираха като предсказание за края на света, който ще настъпи на 22 декември 2012. Според тях само Шириндже и едно френско село щели да останат непокътнати от предричания апокалипсис”, разказва Енгин Ватан от местната управа, цитиран от БНР.

В анадолското селце живеят около 700 души, които се занимават главно с отглеждане на маслини и грозде. Местните в началото били изненадани, когато започнали да идват на групи чужденци. Вече са свикнали с гостите и се надпреварват да им предлагат туристите килими, бродерии, зехтин, местни деликатеси.

Специално за периода от 21 декември до края на годината, за когато е предречен апокалипсисът, са резервирани всички места в хотелите и туристическите спални. Според едно от последните проучвания почти 10% от хората по света вярват, че краят на света ще настъпи в края на 2012 година.

Шириндже и се намира в околия Селчук, в района на античния град Ефес. В миналото е било заселено главно с гръцко население, което се изселва след спогодбата между Турция и Гърция през 1923 година. Преди 20 години турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват.

Днес селцето впечатлява с варосаните бели къщи със старинна архитектура, тесни калдъръмени улички и бутилките с местно вино, които се предлагат навсякъде. Винарството на времето било главният поминък на гръцкото население, сега се възражда от местните жители и се е превърнало в източник на доходи. Организират и международен фестивал на виното, в който участват и фолклорни групи от България.