Руло "Стафилококи" и пиле ала "мръсни ръце"

Най-доброто от печата

05-11-2012, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Безотговорността и немарливостта трайно са се настанили както в обществото ни, така и в бизнеса ни.

Да изпратиш 8-годишното си хлапе на зелен лагер, за който си броил 169 лв. и да се налага да си го вземеш с колата почти припаднало от повръщане, някак си не е нормално. А пък причината за въпросното натравяне да не са малолетните хлапета, а ужким отговорни и зрели мъже и жени, професионалисти в работата си, е още по-трудно да се повярва.

Но на подобен ужас, граничещ с абсурда, станаха преки свидетели родителите на 120 деца от София и Стара Загора през уикенда. Този случай в най-гъзарския ни зимен курорт Банско само затвърждава усещането, че безотговорността и немарливостта трайно са се настанили както в обществото ни, така и в бизнеса ни.

Но чрез действията си, готвачите и служителите в злополучния хотел ни припомнят и още един недъг, на който ставаме ежедневно свидетели, но до така степен сме свикнали с него, че вече не му обръщаме внимание. Хигиената... или по-скоро липсата й.

С особен трепет в сърцето чакам първите топли дни, когато, качвайки се в обществения транспорт знам, че ще усетя аромати, които само добре поддържаната нечистоплътност може да роди. Нужно е да имаш обонянието на героя от "Парфюма" на Патрик Зюскинд, за да успееш да доловиш всичките нюанси на запотения и къпал се "у неделята" българин.

Независимо дали се намирам в градския транспорт, в кухнята на хотела, във фризьорския салон или на което и да е друго място, ми се струва, че всеки си припява попроменен текста на онази стара песен на "Ку-ку" - Да се къпеш, мръсна дума, нека да я тръшне чума. Е, засега ни тръшка само стафилококова инфекция или неприятна миризма, но паническият страх, който обхваща масово българина, като стане дума за вода и сапун, сигурен съм ще роди все нещо ново.

Както в менюто на онзи злополучен хотел в Банско, в което вече могат да включат и две нови гозби - Руло "Стафилококи" и пиле ала "мръсни ръце".