17 хил. тона храни отиват в ръцете на най-бедните у нас

Региони

05-11-2012, 08:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Започва раздаването на продукти от втория транш на европрограмата

На днешния 5 ноември /понеделник/, след закъснение по независещи от БЧК причини, ще започне раздаването на продуктите по втория транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица", съобщиха от БЧК.

Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд "Земеделие", а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

Правоимащите бенефициенти ще получат полагащите им се продукти в 337 раздавателни пункта на БЧК в цялата страна, а областните дирекции на МВР ще оказват съдействие при тяхната охрана.

От днес храни ще се раздават в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София – област, Стара Загора и Шумен.

В останалите области вторият транш ще закъснее, защото все още не са доставени в складовете на БЧК всички предвидени за раздаване хранителни продукти. Информация за графика на раздаване във всеки отделен регион в страната може да се получи в съответната областна/столична организация на БЧК.

По време на втория транш ще бъдат раздадени над 17 000 тона хранителни продукти. Право да получат хуманитарната помощ имат над 309 000 нуждаещи се лица в цялата страна /според"Наредба 18 за условията и реда на разпределяне на храни от интервенционните запаси за най-нуждаещите се лица" от м. юли тази година/.

Всички поименни списъци на правоимащите лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а предоставянето на продуктите ще се извършва от над 5500 щатни служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособени за целта помещения.

Продуктите, които всеки бенифициент ще получи по втория транш, са: брашно - 5 кг; ориз - 5,5 кг; спагети -1,5 кг; макарони – 0,800 кг; бисквити – 0,200 кг; захар – 8 кг; олио – 7 л; леща - 12 кг; конфитюр -2 кг; картофено пюре – 1 кг; пчелен мед – 1,5 кг; кафе – 0,250; боб – 8 кг.

Боб ще се раздава само в областите – Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Сливен и Стара Загора. В останалите региони все още няма официално становище от ДАБХ, заради заловения преди седмици бъбс гъгрици, който се раздаваще по европрограмата.