Гладните в Бургаско - 12 680 души

Животът

05-11-2012, 14:55

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Или поне толкова са в списъците на БЧК с безплатна храна от ЕС

Близо 4000 хил. пък са социално слабите в Бургас, сочат данните от местната структура на БЧК.

От днес започна раздаването на безплатна храна по втория транш на програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица”. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие”, а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

В Бургас храна се раздава в социалната трапезария на ул.Оборище 95. Доброволците от червенокръстката организация са там от 9 часа сутринта, а пред вратите й има стълкновение от хора, видя екип на Burgasutre. Сред безплатните продукти в пакетите от втория транш има и олио, което според социалните работници е довело и толкова много хора днес в трапезарията, тъй като цената му удари 3 лв. за литър. Освен това бедните получават по 5 кг брашно, горе-долу толкова ориз, захар, леща, картофено пюре и дори кафе.

От областната структура на БЧК обявиха, че боб ще се раздава само в областите – Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Сливен и Стара Загора. В останалите региони все още нямало резултат от пробите и официално становище от Агенцията по храните за качеството на продукта.