Бургас ще домакинства световни и европейски спортни първенства

Мисия Бургас

05-11-2012, 15:05

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свилен Нейков с похвали за града, успял да хване промените в Закона и да направи топ спортна база

"Бургас се  води люлката на българската борба и това не е случайно. От тук са излезли не само първият олимпийски шампион на страната - Никола Станчев, но и много световни медалисти от олимпийски игри, затова вярвам, че този спортен комплекс ще привлече младите, които пък ще продължат славната диря на този град в спортната борба".

Това каза в Бургас президентът на Българската федерация по борба -  Валентин Йорданов, който заедно със спортния министър Свилен Нейков и кмета на Бургас Димитър Николов положиха първата копка на новия спортен център, който ще бъде изграден в района на наказателния паркинг в комплекс "Славейков".

“Браво на Бургас, който е първият град у нас, успял да се възползва от последните промени в Закона за физическото възпитание и спорта, за да може на партньорски начала с федерацията да почне изпълнението на този проект” каза по време на церемонията министър Свилен Нейков.

По думите на инвеститора на мащабния проект Стефан Абаджиев съоръжението ще бъде напълно готово до две години, а новата база ще покаже най-новото в оборудването в спорта ще събира в себе си открит и закрит плувни басейни с олимпийски размери, зали за борба и други спортове, медицински център, хотел и подземен паркинг.

Проектът за изграждане на нов спортно-медицински комплекс се изпълнява от БФБ, в партньорство с Община Бургас и дружеството “ЕВРОБУЛ БФБ”.

Теренът, върху който ще строи инвеститорът, е общински, с площ 23 264 кв.м.

Стойността на предвидената инвестиция е около 38 милиона лева. Комплексът ще е с  паркоместа и достъп на хората с увреждания. След изтичане на 30-годишния срок на договора с Община Бургас за ползване на нейния терен, тя ще придобие безвъзмездно правото на собственост върху всички построени съоръжения и сгради.

При топло и подходящо за строеж време, пусковият срок може да бъде значително скъсен, обяви кметът Димитър Николов."Следващата ни крачка ще е изграждането на представителна многофункционалната зала в Изгрев, за да може Бургас да е домакин на световни и европейски първенства в различни спортове”, уточни кметът.