Калофер се вдига на протест

Животът

05-11-2012, 15:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Работници се готвят да блокират Подбалканския път, не вземат заплати

За поредната стачна готовност на работници от Стремската долина, но този път  Калофер, съобщи народният представител от Коалиция за България Милена Христова. 50 човека от „Интендантско обслужване – клон Калофер” ЕАД се подготвят за протест, тъй  като не са получавали заплатите си за последните няколко месеца. Единствените изплатени суми са  по  100 лева заплата плюс 90 лева аванс, информира Христова, която се срещнала с тях миналия четвъртък.

Народната представителка  отправила въпрос към министъра на отбраната Аню Ангелов като принципал на дружеството. На миналия парламентарен контрол той казал, че до Нова година ще бъдат изплатени старите задължения. Как обаче ще живеят семействата на тези хора дотогава със средства, които са 100 лв по-малко от минималната работна заплата и с 50 лева под прага на бедността, пита Милена Христова. В отговора си за финансовото състояние на дружеството министърът се оплакал от Закона за обществените поръчки. Според него законът бил виновен за ситуацията в „Интендантско обслужване”, но ако му пречи, г-н Ангелов има право на законодателна инициатива за промяна, подчерта Милена Христова.  Тя е категорична, че причината за неизплащането на възнагражденията е в лошия мениджмънт, който сключва договори без клаузи за авансово плащане. Така не може да се закупят материали за изпълнение на поръчките, от там се бавят срокове, съответно заплати, допълни народната представителка.

„Интендантско обслужване – клон Калофер” ЕАД е специализирано за изработване на военни облекла и парашути при много високо качество, подчерта Христова. Клиенти не липсват, но очевидно някой има интерес дружеството да не функционира. След като закриха пловдивския клон, вероятно е дошъл реда и на калоферското поделение, каза Христова. На срещата ми  работещите и техните семейства ясно заявиха, че ако не се предприемат мерки  ще излязат и ще блокират Подбалканския път, каза още народният представител.