Искаш да си кмет на София – приготви си 11,5 млн. лева

Мисия София

05-11-2012, 15:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

Още по Темата:

16 млн. лева пръскат партиите за алъш-вериш на избори

Време е за машинно гласуване, зоват от СДС

375 бона пък е цената да се намърдаш като общински съветник

Много хора мечтаят да влязат в политката и да заемат ръководни постове. И това също си има цена, изчисли математикът Даниел Пейчев, който изнесе доклад за последните местни избори на Първата Национална конференция по изборни системи, която се проведе с медийното партньорство на Bulgariautre.

На нея присъстваха социолози, политолози, експерти по избори, юристи и представители на различни политически партии.

"Местният вот е най-чувствителен към манипулации на изборните резултати. За това и търговията с гласове е в най-големи мащаби именно при избора на кметове на общини и състави на общински съвети", обави Пейчев.

"Цената на един мандат в столицата на последните избори е малко над 7500 действителни гласове, а победа на I тур на местните избори гарантират малко над 230 500 действителни гласове. И ако трябва отново да говорим за купуване на гласове, това прави 375 000 лв. цена на място в общински съвет и над 11,5 млн. лв. за кметското място при цена 50 лв. на продаден глас", пресметна Пейчев, след което направи примерно сравнение и с по-малка община в страната.

"В Бяла (област Варна), примерно, има 11 представители в общинския съвет. Там за последните местни избори броят на избирателите по списък е 2693, а действителните бюлетини, подадени на I тур са 1549. Това определя цена за победа при кметския избор от 775 действителни гласове, а цената за произвеждане на един мандат в общински съвет е 140 гласа.

Или, ако продължа в тона на проблема с търговията на гласове и оценя един глас на 50 лв., това означава че за да стана кмет на I тур в тази община, трябва да инвестирам около 40 000 лв., а за да стана общински съветник в Бяла, трябва да заделя едва 7 000 лв. Виждате каква е разликата между малките общини и много големите общини като София, Пловдив и Варна, а да не говорим за национален мащаб", добави Пейчев.