Абракадабра. Кинтите ги няма!

Крими

05-11-2012, 19:30

Снимка:

МВР

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Арестуваха двама чужденци за измами в София и Бургас

Двама чужденци бяха задържани от полицията заради измама след проведена специализирана акция в София, съобщават от МВР.

Мъжете са арестувани в района на хотел в центъра на града.  
 
Арестуваните са 45-годишен немски гражданин и 42-годишен поданик на Кралство Нидерландия, и двамата родом от африканската държава Либерия.

Те са задържани във връзка с опит за измама в София и вече реализирана измама в Бургас на стойност 130 хиляди евро.

При последвалите действия по разследването са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM - карти, документи за самоличност, кредитни карти, пари в различна валута, UV-лампа, различни ампули и шишета с неустановена течност в тях, празни бели листчета хартия с размери на евробанкноти, черна кожена мъжка чанта, платежни нареждания, фактури и други.
 
Установена е и схемата за извършване на измамите. След като установят контакт с потенциалните жертви, двамата се представяли за бивши пехотинци от американската армия.

На новите си познати мъжете обяснявали как след обработка на фалшиви “банкноти” по химичен път могат да утроят предоставена им от тях голяма сума пари. За да бъдат по-убедителни, двамата демонстрирали нагледно начина за манипулиране на банкнотите.

От новопридобитите парични знаци на бъдещите си жертви те обещавали да получат между 30 и 40%. от бъдещата печалба.
 
Но за да е успешна техническата операция, обработените пари трябвало известно време да се съхраняват в тъмно и затворено помещение, например каса. За още по-убедително измамниците давали ключът от трезора на бъдещите си “партньори”.

При последваща проверка по-късно измамените намирали в касата само бели хартии, а по-нататъшните опити за контакт с "магьосниците" оставали неуспешни.

На задържаните е повдигнато обвинение за измама, като те са задържани за срок до 72 часа. Работата по изясняване на престъпната дейност продължава.