Плевнелиев зове от Лаос за икономически растеж

Политика

05-11-2012, 17:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът открои три основни стълба за постигане на конкурентоспособност

"Икономическият растеж трябва да бъде устойчив, с отговорност към бъдещите поколения и да се базира върху легитимни приоритети и стратегическо планиране".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си пред лидерите, участници в Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум в Лаос, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Българският президент очерта подхода за постигане на устойчив икономически растеж в първия панел на форума, посветен на икономически и финансови въпроси.

"Растежът не може да бъде купен, а трябва да бъде постиган с реформи, които ни правят по-конкурентоспособни", категоричен беше Плевнелиев, който посочи България като пример за успеха на европейския модел на икономическа и социална конвергенция.
 
Държавният глава открои три основни стълба за постигане на конкурентоспособност, като постави на първо място финансовата и регулаторна подкрепа за малките и средните предприятия.

Инвестициите в интелигентни технологии, енергийна ефективност, технологичният обмен и нови индустриални политики, са вторият основен фактор за конкурентоспособност, счита държавният глава.

По думите му България в момента работи за позиционирането си като регионален център за информационни и комуникационни технологии и в производството на храни. Третият стълб за постигане на конкурентоспособност са предприемачеството, образованието и развитието на инфраструктурата.
 
"В бъдеще успешни ще бъдат само нациите с дългосрочна визия", прогнозира Плевнелиев.

Според него липсата на стратегическо мислене и на дългосрочно планиране ще доведе до ниска ефективност и лоши резултати.

"Икономическата криза показа колко са свързани икономиките и сега е време да превърнем тези зависимости във възможности", призова българският президент на форума.