Стачки отново парализират Гърция

Свят

05-11-2012, 18:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Медии и обществен транспорт започнаха едноседмична стачка

Гръцкият обществен транспорт и служителите в медиите започнаха едноседмична стачка днес като протест срещу планираните нови мерки за строги ограничения на разходите.

Те са необходими за отпускането на нов заем за страната.

Депутатите ще гласуват в сряда законопроект, предвиждащ съкращаване на разходите с 18,5 милиарда евро и други реформи до 2016 г., съобщи БГНЕС.

Днес метрото в Атина прекрати работа, движеше се само една линия на трамваите, а таксиметровите шофьори също стачкуваха, което сериозно наруши трафика в гръцката столица. Страната остана и без новини, тъй като журналистите от печатните и електронните медии започнаха 24-часова стачка.

Обслужването в болниците беше бавно, тъй като само някои служители се явиха на работа. Профсъюзът на държавната електрическа компания DEI обяви 48-часова стачка, започваща тази вечер, без да уточнява дали това ще доведе до спиране на тока.

Новият план за спестявания включва намаляване на заплати и пенсии, съкращаване на държавните служители и допълнителни регулации за пазара на труда. Изпълнението на плана за строги ограничения е предварително условие за отпускането на Гърция на транш от 31,5 милиарда евро от спасителната помощ на ЕС, МВФ и ЕЦБ. Без него Гърция може да обяви банкрут в средата на ноември.

Очаква се утре шофьорите на автобуси също да се включат в стачката, с което целият обществен транспорт в Атина ще спре работа. Фериботните линии до островите няма да работят 48 часа. Авиодиспечерите също обявиха тричасово спиране на работата утре. Освен това профсъюзите планират демонстрации от утре в центъра на Атина.