Таксиджиите с таблети, турят им и каскети

Мисия София

06-11-2012, 07:09

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софиянци ще се возят в по-скъпи таксита

След Нова година поръчваме кола и през нета и смартфон

Таксиджиите в София ще имат таблети и ще носят униформи. Така че след Нова година такси в столицата ще може да се поръча през таблет, смартфон или специален сайт.

Устройствата обаче трябва да имат специално приложение, а такситата вече масово са с GPS.

"Така клиентите ще виждат къде най-близо има свободно такси и ще могат да изберат то да ги вози, без да се обаждат на диспечер по телефона", казва пред в. "Монитор" съпредседателят на "Съюз такси" Спас Атанасов.

Таблетите ще изпратят радиостанциите на такситата в историята.

"Ако някой направи поръчка по телефона, диспечерката ще може с натискане на едно копче да прати най-близката кола. Сега понякога по радиостанцията се включва колега, който е по-далече", допълни Атанасов. Той обясни, че вече 600 столични таксита имат таблети.

Предстои с такива устройства за бъдат снабдени още 300 коли.

Виртуални поръчки ще могат да се правят за коли на 18 фирми превозвачи, които се обслужват от един диспечерски център.

В София има общо 5200 таксита. Шофьорите не плащат нищо за таблетите. "Те са за сметка на фирмата превозвач", каза Атанасов. Устройствата се купували на изплащане за 24 месеца с крайна цена от 430 лв.

От браншовата организация "Съюз такси" смятат още да въведат униформи за таксиджиите, като шофьорите може да са с каскети и папийонки.

"Японските колеги ги свързваме с белите ръкавици, лондонските – с шапките, а българските може да носят папийонки", каза председателят на съюза Кирил Ризов.

Той обаче уточни, че всяка фирма сама ще реши кога да въведе униформите. Сега такива имат само зелените таксита в София.