Добро утро, вторник е!

Мисия Пловдив

06-11-2012, 06:50

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Какво, къде, кога в Пловдив и региона днес?

Хубаво утро във вторник! В Пловдив денят ще бъде мрачен, облачен и студен. Топло палто и чадър ще преборят прогнозата. Скоро и спирките на градския транспорт ще ни пазят от дъжд и слънце.

Министърът на културата Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай ще разгледат днес забележителностите на Стария Пловдив. Делегацията пристига на официално посещение у нас, за да подпише спогодба за създаването на български културен център в Истанбул, както и на турски такъв в София. Подписването на двустранното споразумение ще се случи следобед в София след разходката из нашите красоти.

Кметът Иван Тотев и изпълнителният директор на „Булгартабак Трейдинг“ АД Борис Захариев ще подпишат в 10.30 часа в заседателната зала на общината Анекс към Договора за концесията на спирките в Пловдив. Решението за допълнителното споразумение бе взето от Общинския съвет през септември тази година.

Измененията предвиждат в рамките на 24 месеца да бъдат изградени новите 314 спирки на масовия градски транспорт, обект на концесията.

В Карлово предстои тържествена церемония по смяна на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Новият командир е бригаден генерал Димитър Шивиков. Той ще смени от поста бригадата генерал Красимир Кънев, който става заместник-командир на Сухопътни войски.

Учени и общественици ще се срещнат с учениците и почитателите си от Пловдив днес от 16.30 ч. в Библиотека "Иван Вазов" по случай 1 ноември - „Ден на народните будители". Събитието е по повод третото издание на проекта „Народните будители и аз", 133 години от създаването на Народна библиотека „Иван Вазов" и 250 години от написването на Паисиевата „История славянобългарска". Гостите са: акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, акад.Константин Косев, Нешка Робева, проф. Огнян Сапарев, Иван Гранитски, Кирчо Атанасов, проф. Венцислав Кисьов, Хайгашод Агасян, гл. ас. д-р. Тодор Радев.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще открие обновената сграда на Драматичен куклен театър "Константин Величков" в Пазарджик. Сградата е реновирана по проект "Красива България" в размер на близо 200 хиляди лева. След официалната част актьорската трупа на театъра ще представи постановката "Мафия и нежни чувства".

В 18 часа в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив ще бъде прожектиран филма "На нож!". С него списание „Българска Наука“ отбеляза 100 годишнината от Балканската война. Филмът предлага нов поглед на събитията от 1912 г., търси историческият им и духовен смисъл, вглежда се в отражението им върху българската история и народопсихология. Продуценти на филма са Петър и Росен Теодосиеви, сценаристи са Антон Тонев и Радослав Тодоров, а режисьор е Борис Грозданов. Във филма участват проф. Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, полк. доц. Станчо Станчев, о.р.полк. д-р Марко Златев, подполк. инж. Евгени Пенчев, доц. д-р Лизбет Любенова.