САЩ избира своя президент

Животът

06-11-2012, 07:46

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Социолози: Барак Обама увеличи преднината си

След няколко часа демократът Барак Обама ще разбере дали ще продължи да е президентът на САЩ до 20 януари 2017г., или ще остане в историята като първият чернокож политик на страната, задържал се в Белия дом само един мандат. Отговорът ще е ясен около 2:30 часа тази нощ, когато ще излязат прогнозните резултати на съдбоносния за победата щат Охайо, пише Дневник.

Социолозите твърдяха, че претендентът Мит Ромни до последно е с изравнени шансове или в най-лошия случай изостава с 1-2 процента, които колебаещите се избиратели може да компенсират в негова полза. Но в понеделник вечерта дори агенция Gallup, която се открояваше от всички останали с настойчиво твърдение, че републиканецът ще победи с 3-5 пункта преднина, съобщи, че Обама увеличава подкрепата си. Данните й от 1-4 ноември сочат, че сред регистрираните избиратели Обама води с 49% (срещу 46% за Ромни), а сред тези, които вероятно ще гласуват преднината на републиканеца се е стопила до 1 пункт (49% срещу 48%).

Това означава, че президентът е с големи шансове да е лидер по привлечен брой избиратели, но за победа му трябват повече от 270 членове (т.нар. електори) на 538-местната избирателна колегия.

Сборният резултат от допитванията сочи, че цялото напрежение и интрига, създавани от медии, анализатори и идеолози на кампаниите, е излишно - Барак Обама ще спечели с 3-4 пункта при вота на избирателите и с 290-303 електори, твърди Езра Клайн във Washington Post. Рос Дутат от New York Times е по-предпазлив и макар да не харесва президента му присъжда минимална победа с 271 срещу 267 електори и нищожна разлика в народния вот - 49.7 срещу 49.2 процента. Което обяснява защо са събрани силни адвокатски екипи за оспорване на резултатите, ако се стигне до паритет и повторно броене, както стана на изборите през 2000г. Тогава Джордж Буш стана президент със само 538 гласа.

В края на дългото, често безинтересно, понякога странно и рекордно скъпо (вероятно в кампанията са вложени до 3 млрд. долара) пътуване към 6 ноември останаха няколко въпросителни, които могат да повлияят на резултата. Сред тях е дори прогнозата за времето в най-оспорваните щати:

- Привържениците на Републиканската партия изглеждат по-мотивирани да отидат до урните днес - обикновен работен и учебен ден в САЩ. 80% от тях са се регистрирали да гласуват или вече са го направили, докато при демократите този дял е 70%, сочат данни на анкета на Washington Post-ABC. Но дори вщаба на републиканците признават, че още преди 6 години опонентите им са създали, а след това са доразвили, по-добра машина за работа "на терен" и стимулиране към ранно гласуване. Преди изборния ден 31 милиона американци вече са пуснали гласа си. Днес ще се разбере дали ентусиазмът или организацията са по-ефективни.

- В последните 10 дни от кампанията изведнъж се оказа, че оспорваните щати може да се окажат повече. Републиканците атакуват в Пенсилвания, Мичиган и Минесота. Има известен шанс те да спечелят Пенсилвания, където републиканец не е побеждавал от 1988г. насам.

- Има значение накъде ще поемат независимите избиратели, които през последните 8 години рязко сменят предпочитанията си. Обама изоставаше с двуцифрени показатели сред тях, но в неделя данните показаха, че наближава паритет по популярност с Ромни.

- Обама се опитва да задържи пред урните същия брой млади американци (18-29 години), колкото се явиха през 2008г. Тогава сред тях той спечели с преднина от 34 пункта.

- Жените, които демократите смятаха за спечелена група избиратели, но се оказа, че сред тях Ромни изостава от Обама само с 5-9 пункта. Това е най-малката разлика в историята на изборите.

Отговорите на тези въпроси ще са ясни след няколко часа.

Що се отнася до прогнозата за времето (и ако не броим поразените от урагана "Санди" райони, където активността ще е много слаба) тя е за нормална хладна есен - същата, каквато са имали предвид за по-масово гласуване преди повече от два века създателите на правилото да се гласува в началото на ноември: след прибирането на реколтата и преди зимните бури.