Митрополит Николай не може да стане патриарх

Мисия Пловдив

06-11-2012, 09:08

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е не по-млад от 50 години

Тази нощ почина патриарх Максим. Дни след 98-ия си рожден ден главата на Българската православна църква си отиде.

Очаква се старши митрополити да се съберат, за да изберат кой ще ръководи БПЦ до избора на патриарх.

В намаления състав на Светия Синод през последните години попадат Русенски Неофит, Великотърновски Григорий, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий. Старши по митрополитско служение е Григорий. Той ще ръководи Църквата докато се избере наместник-председател. Това трябва да се случи до седем дни.

Съгласно Устава на Църквата до четири месеца трябва да бъде избран новият Патриарх на България, т.е. до пролетта на 2013- та година.

Според чл. 40 от Устава на БПЦ избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества:

 1. да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;

 2. да е не по-млад от 50 години;

 3. да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години;

 4. да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

За доста наблюдатели на църковния, пък и не само, живот в Пловдив, не са тайна амбициите на пловдивския митрополит Николай. Не веднъж той е спряган за новия Патриарх на България. Бурните реакции за въвеждането на религиозно обучение в училище, "виновния" концерт на Мадона и изцепките за сурогатното майчинство и "утробата под наем" само подклаждаха съмненията, че владиката иска да е различен от останалите духовници. Това лято той навърши 43 години, което го изключва като претендент за високата служба /съгласно Устава/. Иначе това е петата година откакто Николай Методиев Севастиянов, както е светското име на духовника, е канонизиран за Пловдивски митрополит.