Пак протест срещу "зелената мафия" пред Общината

Мисия Варна

06-11-2012, 09:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Искат оставката на кмета Кирил Йорданов, защото бил зелен мафиот

Ресторантьорите се заканиха да продължат с протестите докато представител на местната администрация не им обърне внимание

Близо 60 души - работници в ресторанти, кафета и магазини в Морската градина и собственици на заведения, протестират пред сградата на общината срещу забраната за влизане на автомобили в крайморския парк. Според тях загубите на заведенията в местността "Салтанат" вече надхвърлят 60 процента и стотици хора остават без работа.

 

Протестът започна вчера и ще продължи цяла седмица в 8,30 сутринта. 

 

Хората скандират "Искаме работни места" и "Варна, събуди се!". Ресторантьорите се заканиха протестите да продължат ежедневно, докато представител на местната администрация не им обърне внимание.

 

От 1 ноември е в сила нова кметска заповед, с която, под натиска на екоорганизацията "Варна диша",  движението на автомобили в Морската градина е почти забранено. Според протестиращите новата заповед представлява тотална забрана за местността "Салтанат" и не е редно да отпаднат изключенията в парка да могат да влизат коли, които отиват до обекти с паркинг. В същото време бариерите в други части на Морската градина – пред ресторант "Хоризонт",  до "Рибарския плаж" и до ресторант "Коневръза" на крайбрежната алея вече ги няма.  Те бяха поставени по силата на предишната заповед на кмета, която беше със срок 31 октомври. Контролът върху достъпа през тези 3 КПП-та беше поверен на собствениците на р-т "Хоризонт" и на концесионерите на варненския плаж. След края на сезона частниците са съкратили пазачите и бариери няма. 

 

В същото време охраната е засилена охраната на останалите, контролирани от Общината входове на Морската градина до "Делфинариума" и Летния театър. По сметки на протестиращите това струва на общината 300 000 лева годишно. Сумата може да бъде спестена с изграждането на паркинг върху общинска земя в "Салтанат", който освен това да носи и приходи на местната хазна.

 

"Некомпетентното ръководство на града, след като превърна Варна от морска столица в провинциално село иска да унищожи и част от ресторантьорския бизнес в града. То преднамерено спря достъпа до нашите заведения, в това число и този на ресторант Сезони, докато този до ресторант Хоризонт, Пикадили Парк, Алея Първа не е възпрепятстван. За мен кулинарията е не само семейна традиция, но е изкуство, за чието усвояване аз сам положил много труд за обучение в Европа. Явно за да практикуваме и се наслаждаваме на нашата професия трябва да се превърнем в поредните емигранти",  коментира Желязко Каракашев, собственик на ресторант в местността "Салтанат".