Ученици от Немската се готвят за медици

Мисия Бургас

06-11-2012, 10:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Повечето от завършващите искат да учат за лекари в България

Голям процент от завършващите Немската езикова гимназия в Бургас през последните няколко години се насочват към медицината за висшето си образование, като над 90 на сто от тях са приети в такива ВУЗ-ве в странат и чужбина,

сподели директора на ГПНЕ „Гьоте“-Бургас Надежда Радева - Иванова по време на дискусия с участието на народни представители от партия ГЕРБ в Бургас и ръководството на Бургаската многопрофилна болница.

По време на срещата бяха обсъдени и промените в Закона за образованието, които се очаква да влязат в сила през следващите месеци. „След 10 клас ще се провежда научно външно оценяване, а след 12 клас ще се полагат зрелищни изпити по профили. В момента водим преговори с медицинските фактултети  поне един от изпитите – по биология или по химия, да бъде признат като приемен изпит. Всеки, завършил медицина в България, получава знания на изключително високо ниво”, сподели бургаският депутат д-р Галина Милева, която е и зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Учениците от 10-и, 11-и и 12- и клас се интересуваха още какви са предимствата на обучението по медицина в България. „Обучението у нас е на изключително високо ниво и доказателство за това е постоянното търсене на български кадри в чужбина”, коментира д-р Миразчийски.

 „Вратите на МБАЛ-Бургас са отворени за учениците от ГПНЕ „Гьоте“-Бургас, които искат да получат опит и ценни знания в сферата на медицината. Готови сме да им помогнем в тяхната бъдеща професионална реализация”, каза директорът на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.

 Срещата се организира по инициатива на учениците, които в края на миналата учебна година посетиха Народното събрание по покана на бургаските депутати от ГЕРБ.