Бойко Найденов сяда на стола на Борис Велчев. Временно.

Животът

06-11-2012, 11:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борис Велчев си иска наследника, по-бързичко

ВСС го избра с 14 гласа "за", 6 "против" и трима въздържали се

Директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за изпълняващ длъжността главен прокурор до избора на заместник на Борис Велчев.

За назначението му гласуваха 22 членове на ВСС – от тях 14 – "за", шестима – "против" и трима се въздържаха.

Бойко Найденов и Галина Тонева бяха двете предложения за поста временно изпълняващ длъжността главен прокурор, стана ясно по време на днешното извънредно заседание на ВСС.

Директорът на Националната следствена служба, който е и със статут на зам.-главен прокурор, беше предложен от петима членове на ВСС, сред които председателят на Върховния административния съд (ВАС) Георги Колев.  

По време на обсъждането Румен Боев посочи, че има законова пречка за избора на Бойко Найденов. Той отбеляза, че Найденов е заместник на главния прокурор по разследванията, но има коренно различни правомощия. Според него, ако бъде избран Найденов, трябва да се избере и и.д. на директор на НслС.

Затова малко по-късно в процеса на обсъждане Боев предложи втора кандидатура - тази на зам.-главния прокурор при ВКП Галина Тонева.

Наложи се другият кандидат за длъжността - зам.-главният прокурор Галина Тонева, да бъде потърсена по телефона, за да каже дали е съгласна с номинацията си.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева лично пое ангажимент да се свърже с Галина Тонева по телефона.

Междувременно днес кадровиците в съдебната система ще обсъдят и становище във връзка с изказване на Цветан Цветанов на 4 ноември по БНР. В него вътрешният министър отправи критики по повод оправдателната присъда за бизнесмена Марио Николов, както и за оневиняването на Николай Цонев.