Греда на бургаския протест, нямали дори разрешение за шествие

Мисия Бургас

06-11-2012, 11:54

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Шепа хора се събраха без маски и плакати да нищят пукнатините в организацията

10-ина души без маски на Анонимните, без трикольори и табели с призиви - толкова бяха ентусиастите, които излязоха да се включат в шумно оповестения протест на „Анонимните” вчера следобед.

Въпреки множеството призиви във Facebook и хилядите, заявили участие с един клик в социалната мрежа, реалността показа друго.

По предварителен план площадчето до църквата край БСУ бе сборният пункт на протестиращите. Те трябваше да се съберат там в минутите от 17,30 до 18 ч., слек което да тръгнат на шествие по "Александровска".

Въпреки че събитието в социалната мрежа бе обявено като световен протест и хиляди се заканиха, че ще излязат в понеделник вечер в цялата страна, на шествието в Бургас само шепа хора подкрепиха идеята.

Минути преди 18 часа на площада пред църквата до БСУ нямаше нито един протестиращ. Шестимата униформени, които трябваше да бдят за евентуални безредици, се оказаха единствените, пристигнали навреме.

Малко след уречения час все пак се събраха 10-ина души с желание да заявят гражданската си позиция.

Оказа се обаче, че задължителното разрешение от общината за провеждане на шествие липсва и излезлите да покажат недоволство бяха заплашени от санкция, ако все пак предприемат планираното шествие по "Александровска". Това обясниха двама инспектори, които останаха на място заедно с униформените почти докато групата се разотиде.

Въпреки "гредата" шепата съмишленици бързо намериха общ език и започнаха да обменят идеи и виждания, след което "протестиращите" се впуснаха в разнищване на пукнатините в организацията на мероприятието.

„Искам промяна на този политически модел, който е в момента и смяна на тези партии, защото те са ни управлявали вече по няколко пъти”, каза пък за Burgasutre Стефан Енчев, който бе и единственият подготвил се за шествието с националния трибагреник.

Плакати с призиви, както и станалата символ на хакерите маска Anonymous липсваха. Не се появи и никой от организаторите и така и не стана ясно какви точно са исканията на недоволните.

Както Burgasutre вече писа на страницата на протеста във Facebook се настояваше за "Разпускане на НС и МС и реален механизъм за граждански контрол над властта! Неполитически и истински граждански формат - на хора, както и смяна на управляващите партии и 45 + 23-годишното статукво”.

Дошлите снощи на протеста обаче застанаха зад мнението, че исканията са прекалено общи и не става ясно за каква точно промяна се настоява.

Ето как премина Световния протест на Анонимните във Варна, София и Пловдив