Нови спирки – след Нова година

Мисия Пловдив

06-11-2012, 13:11

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Заслоните с осветление, павилиони и карта на града

Монтирането на новите автобусни спирки ще започне в началото на 2013 г. Надявам се, че първите 50 заслона ще са готови до месец март. Това заяви Борис Захариев – изпълнителен директор на компания „Булгартабак трейдинг” АД, която преди няколко месеца купи фирма „Елиза 1999”, с която общината има сключен договор.

Новите спирки ще вземат най-доброто от европейските модели. Те ще разполагат със собствено осветление, карта на линиите на градския транспорт и павилиони, където пътниците ще могат да си купят печатни издания, тютюневи изделия, пакетирани хранителни стоки и напитки. Заслоните ще са застраховани и под охрана, посочи още Захариев. Той уточни, че предстои Общината да одобри модела на спирките и да се събере допълнителна документация. След това ще бъде избран изпълнител и ще започне работа.

В допълнението към договора, който Захариев и кметът Иван Тотев подписаха, към оригиналните 40 заслона се добавят още 50. Така към първоначално описаната концесионна такса от 71 хиляди евро, ще се прибавят още по 240 евро на спирка. Според договора идната година Общината ще получи първите приходи по това перо от близо 10 години насам, подчерта на свой ред градоначалникът. Тотев заяви, че работещите в момента павилиони по спирките няма да бъдат запазени. С монтирането на новите заслони общинските търговски обекти ще трябва да бъдат преместени на разстояние от минимум 25 метра. Това обаче не важи за частните търговци.

Анексът към договора за спирките беше подкрепен с голямо мнозинство от Общинския съвет. Зад него застанаха дори представители на опозицията. Това е сигнал, че сме намерили верния път за разрешаване на проблема, който стои пред Пловдив от години насам, посочи още кметът, който честити в аванс новата придобивка на града.