Виж как ботушите стават непромокаеми

Животът

06-11-2012, 13:16

Снимка:

Булфото, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Хитринка по подметките пък гарантира стабилност върху заледените улици

Хитър трик позволява в домашни условия да се погрижим за ботушите си и бързо да ги направим непромокаеми, за да се спасим от мокрите крака в студените зимни месеци.

Въпреки разпространеното схващане, че щом са от естествена кожа, обувките не пропускат, практиката опровергава това твърдение ежедневно. 

Много хора си мислят, че се прибират с мокри крака, защото ботушите им са некачествени или от изкуствена кожа. Специалисти обаче обясняват, че и естественият материал не е водоустойчив. Проблемът има лесно решение, което не изисква повече от час и гарантира, че краката ще останат сухи.

За целта са необходими една бяла свещ, парче пчелен восък, както и тубичка козметичен вазелин от аптеката. Трите съставки се поставят в тенджера и се нагряват на слаб огън докато се превърнат в течност. Тя се разпределя върху обувката с помощта на четка за зъби или подходяща малка четчица. Кожата ще потъмнее в началото, но след изсушаването й ще възвърне стария си цвят.

Восъчно-вазелиновата течност може да се намаже само в долната част на обувката, близо до подметката, но може да се разпредели и върху цялата лицева част. След намазването обувката се изсушава със сешоар или във фурната за няколко минути на 50 градуса. В края на сушенето цялата течност трябва да е попила в кожата и тя да е възвърнала естествения си цвят.

След това обувката става напълно водоустойчива. Важно е да се отбележи обаче, че е желателно тази хитринка да се прилага само върху обувки от естествена кожа. 

Друг трик пък гарантира, че ботушите няма да се пързалят по заледените участъци през зимата. За да направим подметките стабилни, е необходим левкопласт на ролка. Парчета от него се залепят на разстояние от сантиметър - два по цялата подметка и така гарантират стабилност и устойчивост върху леда.

Ако снегът и ледът ви сварят неподготвени, но сте с обувки с дълги връзки, бърз начин да се предпазите от хлъзгане е ги да прекарате под подметките на обувките. Това ще увреди връзките, но е решение за непредвидена ситуация. / източник: Нова тв, На кафе