Пасквилът срещу Марковска – политпоръчка на Костов

Без цензура

06-11-2012, 14:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Как един слух заличава 36 г. компетентност, професионализъм, кариера

Как донос, без доказателства, формиран на базата на слухове, може да съсипе кариерата на един човек, в случая съдия Венета Марковска.

Оказва се лесно из нашите георграфски ширини – намираш си пощенска кутия, в конкретния случай един депутат, бивш премиер (Иван Костов), подаваш "сигналчето", той го обявява, наши медии го захапват и човекът отсреща е омаскарен до неузнаваемост.

Такъв е и примерът с избраната за конституционен съдия Венета Марковска. Безупречен избор,  съдия от цели 36 години, преминала през всичките етажи на съдебната ни система.

Човек, който години наред е раздавал правосъдие, срещу когото няма подаден нито един сигнал за конфликт на интереси, уважаван от гилдията, без провинения и наказания от страна на ВСС и главен прокурор. И хоп, изведнъж се оказа във водовъртежа на гнусната политическа пералня за лични цели, за гъделичкане на нечие тъмносиньо его.

"Не аз трябва да се оправдавам срещу един компромат, авторите на доноса са длъжни да го докажат". Това са част от малкото думи, изречени от съдия Марковска в нейна защита.

Те са напълно достататъчни и говорят много. Защото тя наистина няма за какво да се обяснява, най-малко да се оправдава, нека тези, които вадят слухове, ги докажат.

И не, няма смисъл да ни плашат с Еврокомисията, тя тук е безсилна, защото доводът с куцащата ни съдебна система, е излишен. Конституционният съд не е част от съдебната система, не е г-н Костов! Затова всякакви заплахи с извънреден мониторингов доклад от Брюксел издишат. Явно е друга целта ви! Защото г-жа Марковска е първият избран член на КС от парламента. Историята ни друг такъв избор не помни. Събира вота на 127 народни представители, 13 са срещу избирането й, същата бройка се въздържа да я хареса.

Само за сравнение, издигнатият от ГЕРБ кандидат, в лицето на Анастас Атанасов, получава 122 гласа, с пет по-малко от Марковска, а Класната на Командира, също издигната за КС, е последна с 41 гласа.

Изборът на съдия Марковска е показателен не само заради бройката, а и заради факта, че е издигната от двама независими народни представители. Показателен е и защото зад името й застават депутати от целия цветови спектър в българския парламент. Така е, г-н Костов. И в момента е така и зад нея, качествата й, компетентността й стоят десетки политици от ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС и независими.

Повече от очевадно е, че тя е средство в една гнусна политическа игра.

Само след дни съдия Венета Марковска трябва да се закълне като член на КС. И тя трябва да го направи, напук на доносите, напук на слуховете, напук даже на Костов.

Тя трябва да го направи, за да докаже за пореден път, че е професионалист и мястото й не е в политическата пералня за пасквили, а там, където е прекарала цели 36 години – да отсъжда в името на правотата.