2 000 контейнера за разделно събиране на боклук в Банкя

Мисия София

06-11-2012, 14:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Проектът дава резултати, доволна е Йорданка Фандъкова

2000 нови индивидуални контейнери за разделно събиране на отпадъци са поставени в Банкя, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя представи пред журналисти проект за разширение и оптимизиране на системата за разделно събиране на отпадъци, който по думите на столичния градоначалник ще реши проблемите с боклука в столицата.

Идеята е фирма за преработване на отпадъци да постави индивидуално пред всяка еднофамилна къща в Банкя жълт контейнер, в който да се събират всички сухи отпадъци, които могат да бъдат преработени  – хартия и опаковки.

На всяка улица пък е поставен и по един контейнер, предназначен за биоразградими отпадъци.

Кметът Йорданка Фандъкова отбеляза, че проектът за разделно събиране в район "Оборище" от миналата година е отчел много добри резултати. Според данните с 16 % се е увеличил броят на разделно събраните отпадъци от домакинствата.

Целта на проектите за индивидуално разделно събиране на отпадъци е максимално да се увеличи количеството на разделно събран боклук, за да може впоследствие да се увеличи и количеството на сепариран боклук, уточни Фандъкова.

Тя посочи, че от 2008 г. е въведено разделното събиране на отпадъци, като най-добрите постигнати резултати са постигнати през 2009 г. В момента разделно събиране има на територията на 20 района в общината, а в четири все още не се практикува.