Учат на бизнес от 1-ви клас

Животът

06-11-2012, 15:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нов задължителен предмет ще бъде въведен в училище от догодина

Задължителен предмет "Технологии и предприемачество" се въвежда от следващата учебна година за учениците от 1-ви до 7-и клас. Той ще замени избираемите досега предмети "Домашен бит и техника" за децата от началното училище и "Икономика" за прогимназистите, заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Съдържанието на предмета се променя във връзка с промените, настъпили в обществото и бита ни: днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания, коментира той.

"Имаме два нови стандарта. Единият е "Инициативност и предприемчивост", а другият е "Здраве, екология и безопасност". Няма да се налага вече да се учат децата как да използват радиокасетофон, как да използват електрическо фенерче", обясни Дамянова, пише news.bg.

Kемислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче, коментира още тя.

Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства, обясни зам.-министърът.

В областта предприемачество за 1 клас децата ще бъдат запознати с различните видове професии,  основните видове стоки.

За второкласниците са предвидени  познания за правилата за безопасна работа с електроуреди, уреди прибори, устройства, инструменти и др. (прахосмукачка, сешоар).

В областта инициативност и предприемачество за 2 клас е предвидено да се обяснява значимостта на всяка професия и необходимостта от заплащане на положения труд.

В програмата за 3 клас са добавени  начините за пестене на енергията, за отопление и осветление на сградите и жилищата.

В програма за 4 клас също са направени промени -  добавено е обяснение за необходимостта от преработване на отпадъчни материали за получаване на енергия.