СДС срещу преговорите с Газпром за "Южен поток"

Политика

06-11-2012, 16:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Искаме и друг, освен руския газ по тръбата на "Южен поток"

Сините смятат, че тези авантюри ще доведат до тлъсти комисионни за енергийната мафия и милиарди евро неустойки за българите

Съюзът на демократичните сили се обави против преговориту на правителството с руската "Газпром" по проекта "Южен поток".

"За нас този проект, заедно с пропадналите проекти "Бургас-Александропулис" и "Белене" е част от т.н. "Голям шлем" на Тройната коалиция и Първанов, чиято единствена цел бе постигане пълна икономическа и геополитическа зависимост на България от Русия, чрез обвързването ни с неизгодни и неизпълними проекти", пишет сините в декларация, изпратена до медиите.

Според СДС крайният резултат от тези авантюри ще бъде – тлъсти комисионни за енергийната мафия и милиарди евро неустойки за провалените проекти, които ще плащат българите.

"Днешното правителство на ГЕРБ продължава политиката на Тройната коалиция да държи обществото неинформирано по тези въпроси, което крие риска след някоя и друга година, както стана с "Белене", да осъмнем с поредния провален проект и огромни неустойки за българската страна", допълват сините.

По думите им "Газпром" не е доказал по никакъв начин, че разполага с технически възможности за пренос на 63 милиарда кубически метра газ годишно по дъното на Черно море.

Пак според СДС проектът не е икономически мотивиран, като главната му геополитическа цел била да създаде предпоставки за поставяне под руски контрол на газотранзитната мрежа на Украйна.

"По начина на структуриране проектът не е изгоден за България, която предоставя безвъзмездно на Газпром 50% от суверенното си право да изгражда самостоятелно на своя територия транзитна техническа инфраструктура.

Не е ясно как ще бъде прието решение за реализация на проекта "Южен поток" без да са уточнени транзитните такси, гарантирани количествата за транзит по години и условието "транзитираш или плащаш", т.е. не са подписани предварителни основополагащи договори между смесената компания и Газпром", допълват от Раковска 134.