Е-търговци мамят с кухи обяви за коли

Крими

06-11-2012, 16:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тези измами на практика са неразкриваеми

Български потребители изгарят с хиляди евро заради интернет измами с продажба на коли, кемпери, селскостопанска техника втора ръка. Хората се лъжат по ниските цени на кухи обяви в известни сайтове за превозни средства и плащат големи суми за несъществуваща кола или трактор, алармира "Труд".

За измамите предупреди вчера директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов при представянето на доклад за нелоялните търговски практики при пазаруване онлайн.

“Измамите са малка част от случаите, които разглеждаме, но са за много пари. В Европа дори има случаи на самоубийства заради тях”, обясни Арсенов.

Най-честата схема е от страна извън ЕС да се публикува в известен европейски сайт обява за продажбата на несъществуващ автомобил.

Посочено е, че колата е във Великобритания или Холандия, а цената й е атрактивно ниска. От купувача обаче се иска голяма сума като капаро или да плати доста за транспорта. “Има случаи на платени по този начин 10 000 евро”, обясни Арсенов. Той предупреди, че тези измами на практика са неразкриваеми и е почти сигурно, че ужилените няма да си получат парите обратно. Европейският потребителски център може да предаде случая на полицията в държавата, от която е трябвало да бъде доставена колата. Практиката показва, че резултати няма.

Другите разпространени измами при пазаруване от чужди сайтове са с продажбата на фалшиви маркови стоки - дрехи и парфюми.

Заради развитието на е-търговията жалбите срещу некоректни търговци постоянно растат. Оплакванията на българските потребители от европейски онлайн магазини са свързани основно с неполучена стока или с доставка на различен от поръчания продукт.

Арсенов съветва да се ползват проверени сайтове, да се избягват малките и новорегистрираните страници. При покупката на коли от разстояние е добре да се намери човек на място, който да види стоката. Съмнителни са обяви, при които се иска голямо капаро. Добре е да се проверява дали е-търговецът е посочил и физически адрес, на който може да се върне стоката. Законът позволява отказ от покупката до 7 работни дни след получаването. Добре е при плащане да се ползва кредитна карта, защото има вероятност за анулиране на плащането, преди да е извършено от банката.