Учени превръщат водорасли в нефт за минути

Новините

06-11-2012, 16:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Изследователи от университета в Мичиган са разработили метод подобен на готвенето в тенджера под налягане

Американски учени заявиха, че са открили начин да направят това, за което на майката природа са нужни милиони години, а именно - да превърнат водорасли в източник на суров петрол, пише на сайта си domesticfuel.com.

Изследователи от университета в Мичиган са разработили метод подобен на готвенето в тенджера под налягане: за минути могат да превърнат водорасли в суров петрол.

Водораслите се подлагат на топлинна обработка и за минути 65% от зелената тиня се превръща в сурово биогориво.

"Опитваме се с морски организми да имитираме процеса в природата, при който се получава суров петрол", заяви проф. Фил Савидж от университета.

За да направят биогоривото, проф. Савидж и колегите му поставят стоманена тръба с мокри водорасли, запушват краищата й и я заравят в пясък с температура близо 600 градуса Целзий. Според професора идеалната температура на водораслите трябва да е около 300 градуса по Целзий, след това учените вадят тръбата от пясъка.

Все още не е сигурно дали методът на учените от мичиганският университет е по-бърз и по-евтин от използваните други до сега. Въпреки всичко професор Савидж и колегите му се надяват съвсем скоро да усъвършенстват експеримента си и той да намери приложение.

Производителите на биогориво на базата на зелена тиня в момента първо изсушават водораслите и след това извличат гориво от тях. Цената на подобно гориво е прекалено висока. Заради процеса на обработка ще мине доста време, преди то да стигне до потребителите.

"Компаниите знаят, че този метод не е икономичен и търсят начин да използват мокри водорасли, както и ние", поясни проф. Савидж. "Биогоривото, създадено в подобна "тенджера под налягане", съдържа около 90 процента от енергията от водораслите."/ "24 часа"