Опасват Бургас с велоалеи - транзит и за разходка

Мисия Бургас

06-11-2012, 19:48

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Градът ни първи в страната с нова система за еко придвижване до работа или излет сред природата на колело

Три вида вело трасета ще има Бургас по иновативен проект, който цели да наложи изцяло нов модел на транспорт до работно място.

Така градът ни ще стане първият в България, който ще осигури на жителите си ефективна система за еко придвижване от дома до работа с колело.

Именно затова ще бъдат изградени транзитни трасета, чиято функция ще е максимално бързо пътуване. Предвидено е по тях колоездачите да развиват по-голяма скорост. По тях пешеходци няма да се движат и така конфликтите между байкари и пешаци ще бъдат избегнати.

В допълнение към тях във всеки район ще бъдат обособени и така наречените "довеждащи трасета", по които бързо да се стига до транзитните.

За отдих през почивните дни пък се предвижда изграждането на трасетата от реакционен тип, които ще се намират в участъците на пътищата от Републиканската мрежа.

Част от иновативния за страната проект е и велотрасета да бъдат позиционирани на пътното платно. Идеята е така да се ограничи трафикът, да намалеят вредните емисии, а шофьорите да убият скоростта. 

"Доказано е, че изземането на всеки 25 см от пътното платно рефлектират на около 5 км намаляване на скоростта на движението в централните градски части", обясниха консултантите по проекта на среща в общината, където идеята бе детайлно обсъдена. 

Защитени ленти, оградени от двете страни пък ще дадат по-голяма сигурност на колоездачите. Такива обаче могат да бъдат изградени само в няколко района в града, които все още не са гъсто застроени. Проблем е и обособяването на самостоятелни алеи в центъра, които ще намалят напрежението между колоездачите и пешеходците.

На кръстовищата, където има опасност от катастрофи, ще бъдат монтирани специални светофари, с възможност за предимство "при поискване", обясни зам. кметът по финансите Красимир Стойчев.

Велостоянки пък ще гарантират на колоездачите сигурно паркомясто по всяко време на определени точки в града.