Продават Панаира чрез борсата

Мисия Пловдив

06-11-2012, 17:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Държавата може да се раздели с миноритарния си дял в "Международен панаир Пловдив" АД

Държавата може да се раздели с миноритарния си дял в "Международен панаир Пловдив" АД, като го продаде чрез Българска фондова борса. Както е известно, мажоритарен собственик на панаира е бизнесменът Георги Гергов, докато държавата притежава 49,63% от капитала на дружеството. Понастоящем Министерството на икономиката и това на финансите обсъждат възможните варианти за продажба на държавния дял, съобщи "Стандарт".

Решението за евентуална продажба зависи от Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството, като позицията на финансовото ведомство е важна с оглед възможните постъпления в хазната от приватизацията на панаира. Има логика в подобно решение - определено има шанс да се проведе процедура чрез борсата, тъй като държавният пакет е миноритарен, коментираха и източници от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Все още обаче никой не се е свързал официално по тази тема с АПСК. Информацията за продажба на държавния дял в "Международен панаир Пловдив" АД идва точно след успешните процедури за приватизация на миноритарните пакети на трите електроразпределителни дружества у нас, които донесоха близо 280 млн. лева на бюджета.

 Около "Международен панаир Пловдив" АД имаше редица скандали. Бизнесменът Георги Гергов остана мажоритарен собственик на панаира с решение на Върховния касационен съд от юли тази година. Делото започна по искане на предишния министър на икономиката Трайчо Трайков, който искаше съдът да обяви за недействителни двете увеличения на капитала на панаира от декември 2006 г. и март 2007 г., в резултат на които Георги Гергов пое контрола над дружеството.