Прокурорки пледират: Килърите са виновни за 3 убийства

Крими

07-11-2012, 06:03

Снимка:

в.Труд

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Страстта към парите била основният мотив за убийствата

"Килърите" са организирана престъпна група, извършвала поръчкови убийства, побоища и палежи, сочат доказателствата. Това е основната теза от обвинителните речи на окръжния прокурор Ася Петрова и колежките Маргарита Георгиева и Стефка Якимова, пише "Труд".

Мегаделото няма аналог у нас, не може да се сравнява нито с "Наглите", нито с "Октопода", категорични са трите обвинителки. В залата техните речи слушат Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, бизнесменът от Велико Търново Георги Вълев, неговият служител Петър Атмаджов и хижарят Райчо Стойнев от Рила. До наближаващия финал се стигна след 16 месеца и 130 съдебни заседания, разпити на над 180 свидетели и вещи лица, чиито показания са събрани в 20 000 страници протоколи.

Групата е на подсъдимата скамейка за убийствата на бизнесмена Борислав Георгиев от София, адвокат Петър Лупов от Велико Търново и предприемача Румен Рачев от Шумен. Групата е автор и на два побоя, палеж и взрив на магазин за храни на столичанина Николай Паунов, на още един магазин за дрехи. Пребива и сириеца Али Салем.

Във вторник прокуратурата се спря върху деянията на поръчителя на убийствата на Лупов и Рачев - търновския хотелиер Георги Вълев. В една от почивките той не пропусна да коментира речта с думите: "Христо Калчев, Бог да го прости, ги пишеше по-добре."

"Мокри" поръчки

Според обвинението от неясна дата на 2006 г. до деня на ареста - 23 юли 2009 г., в България е действала банда за "мокри" поръчки, създадена от Петър Стоянов, наричан Сумиста или Вожда, Васил Костов-Васко Кеца - бивш охранител на разстреляния сикаджия Бай Миле, и Янко Попов-Туцо от Самоков. Тримата решават да печелят пари, като изпълняват задания за сплашване и ликвидиране на хора.

Прокуратурата сочи прочутия състезател по сумо и съветник по въпросите на спорта в българския парламент Петър Стоянов като бос на групата. Той привлича и младите състезатели Драгомир Генов и Георги Недев, които превръща в машини за побоища.

Момчетата загиват при катастрофа на 2 септември 2009 г. Кеца пък от своя страна осигурява своите земляци Владимир Филев и Георги Трифонов от град Червен бряг. Те също са мъртви - труповете им са открити край софийското село Железница. В последните си дни Филев и Трифонов се крили в хижа "Вада" до Боровец. Туцо, който уреждал оръжия за бандата, осигурил и убежището им при хижаря Райчо Стойнев.

В групата имало и други лица с неустановена по делото самоличност, казват от прокуратурата. Според обвинителния акт Сумиста приемал поръчките, получавал сумите за тях и после разпределял "трохи" на изпълнителите. Хора са осакатявани за 1000 лв., като биячът получавал 250, а шофьорът му - още толкова.

В групата Кеца бил перфектният организатор и координатор. Той решавал кое е най-подходящото място и точното време за удара, независимо дали става въпрос за разстрел, побой или палеж. Пред свидетели Кеца се хвалел, че за 2 седмици може да проследи и установи маршрута и навиците на всеки човек. Понякога се ангажирал и сам с изпълнението, както при убийството на Борислав Георгиев на 6 април 2008 г., подчерта прокурор Ася Петрова. При другите две убийства - на Лупов на 25 март 2009 г. и на Рачев на 3 юли 2009 г. - Кеца неотлъчно придружавал прекия изпълнител Владимир Филев.

Свидетелите - в риск

Бивши служители - шофьори и дистрибутори във фирмата за минерална вода на Сумиста, проговарят за престъпната му дейност. В определени моменти тези свидетели са част от групата и са запознати с тъмните дела. Те рискуват живота си от гражданска доблест, твърди прокуратурата. И подробно анализира показанията на Георги Петков-Космоса, Лозан Цеков, Велизар Младенов и Боян Джамалов.

В повечето случаи Джамалов като доверен човек на Сумиста получавал поръчката от него и я възлагал на ниските звена. На 22 февруари 2008 г. търговецът Николай Паунов е пребит от Драгомир Генов, но това се случва в присъствието на свидетеля Космоса. На 6 октомври 2008 г. Драго мята граната по магазина на Паунов, дотам го закарва свидетелят Цеков.

На 6 януари 2009 г. Сумиста показва на Цеков магазин за дрехи на столичанина Александър Божилов, а той после отвежда до него Драго, за да го запали.
Момчетата от фирмата на Сумиста действат и във Велико Търново срещу адвокат Лупов. Според обвинението Космоса тръгва с бомба в колата, за да взриви автомобила на Лупов. Джамалов му дал дистанционно, за да задейства бомбата, но после стопирал покушението, като се обадил на Космоса по телефона. Казал му, че има лошо предчувствие и го върнал в София.

Част от свидетелите са осъждани. Но прокурор Петрова обяви, че техният морален облик, навици, съдебно минало, висящи дела, не могат да се отчитат при оценка на показанията. Обвинителката се позовава на прависта акад. Стефан Павлов, че достоверността ще се определи от яснотата и убедителността, а не от съдебното минало.
Прокуратурата съчувства на свидетеля Джамалов и обяви, че държавата, в лицето на бившето ръководство на Бюрото за защита към "Съдебна охрана", му е длъжник, защото не му е оказана необходимата закрила. Той е бил притискан, заплашван, по случая се води досъдебно производство. Въпреки това Джамалов участва в процеса, като отговори на над 120 въпроса, явява се и на очни ставки.

Обвинението не пропуска да анализира и показанията срещу "Килърите" на Светлин Иванов-Близнака, смятан за дежурен свидетел на МВР и прокуратурата по знакови дела у нас. Петрова обаче напомни, че по делото срещу Алексей Петров той се е явявал като потърпевш. Срещу бандата "Килърите" Близнака говори зад параван. Той и друг арестант - Симеон Симеонов, разказват какво са чули, докато били в една килия с Васко Кеца и бизнесмена Георги Вълев. Кеца се хвалел, че е дясна ръка на Сумиста и че обича да стреля "по мишени и хора". Вълев пък направо изповядал как престъпна група му е решила проблемите с двама души. Говорел за адвокат Лупов като за "алчен предател".

Симеонов казва, че бил потресен как един човек като Вълев, който тежи 65 кг, е решавал кой колко да живее. За Вълев като поръчител на убийството на Лупов говори и свидетелят Пламен Лаков. Той обяснява как първо на него Вълев предложил да убие адвокат Лупов срещу 25 000 лв. Там бил и служителят Петър Атмаджов, който също го навивал да приеме парите, вместо те да отидат при "желязната група на един едър мъж".

По 30 000 лв. на разстрел

За да прекъсне човешки живот, фабриката за убийства на "Килърите" вземала поне по 30 000 лв., сочи обвинението. Има данни, че Георги Вълев е обещал да плати на три транша, а прокуратурата разполага с доказателства за две плащания общо за 70 000 лв.

Първото е веднага след убийството на Петър Лупов в края на март 2009 г. Свидетелят Джамалов разказва, че тогава Сумиста получил плик с 60 000 лв. в хотел "Марица" в Пловдив. Донесъл го Петър Атмаджов. Под клетва Джамалов твърди, че докато пътували от Пловдив към столицата, Сумиста преброил парите и му дал 500 лв. за отплата.
През септември 2009 г. свидетелят Цеков разказва за втори плик, но с 10 000 лв. Донесъл го пак Петър Атмаджов, но в град Луковит.

Мотивът: Пари

Прокуратурата твърди, че страстта към парите е главният мотив на "Килърите". Той е и в основата на покушенията срещу Лупов и Румен Рачев.

Преди да стане поръчител, Георги Вълев се впуска в банковата сага "Тракия банк". Там брат му Таньо Вълев е акционер. Георги става главен инициатор за уреждане на сметките на акционерите с "ДЗИ Банк" (погълнала "Тракия банк") и вдовицата на Емил Кюлев - Весела Кюлева. Използва уменията на Лупов и Рачев през 2006-2007 г., а после, за да не им плати дължими милиони по сключени договори, наредил да бъдат ликвидирани.