Смартфонът ни превръща в работохолици

Животът

07-11-2012, 06:08

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Удължава работното време с поне 2 часа дневно

Смартфоните и таблетите дават възможност на притежателите им да влизат в интернет, да слушат музика и да правят снимки, но те ги превръщат и в работохолици, твърди в. "Дейли мейл", позовавайки се на британско изследване.
С постоянния достъп до електронната поща смартфонът добавя до два часа към работния ден.
Пристрастяването към работата и неспособността човек да се изключи от нея, дори когато е на морския бряг, се причинява от все по-голямата несигурност. Това се улеснява и от новите технологии и достъпа до интернет благодарение на телефоните, предава "Стандарт".
Изследването установило, че британците работят допълнително средно 460 часа в годината, защото отговарят на имейли от телефона си. Ако средният работен ден е 9-10 часа, хората отговарят на имейли или звънят по работа още поне два часа. Почти всеки десети признава, че прекарва до три часа над работното време да проверява служебни имейли по телефона или домашния компютър.
Заради новите технологии много компании очакват служителите им да са на разположение по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Така заради смартфоните и компютрите хората не могат да се откъснат от службата. От притеснение някои хора дори проверяват пощата си непосредствено преди да заспят и веднага щом се събудят сутрин.