Откриха златосърмен текстил на 8 века край тайнствена църква

Най-доброто от печата

07-11-2012, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На мястото на древните руини архимандрит Георгий вдига манастир с църковно училище

Знатно погребение със златосърмен текстил откриха археолози в некропола на средновековната църква "Св.Йоан Предтеча" край Павликени. Храмът от XIII-ти век и гробовете край него бяха разкрити при сондажни спасителни проучвания в местността "Манастира" до село Росица.

Гробът с уникалната находка е на мъж, а тъканта е била около черепа му. Археолозите смятат, че са се натъкнали на част от шапката на покойника, орнаментирана със златни и сребърни нишки. Черепът е пренесен в лабораторията на Великотърновския музей, където ще бъде направен анализ и консервация, обясни археологът Евгени Дерменджиев.

Учените са локализирали средновековната църква, която досега не е проучвана. Тайнственият храм е в много лошо състояние. Той е граден с бял хоросан и големи камъни. Бил е с мраморен под тухлена украса и керемиден покрив. Открити са фрагменти от стенописи с древни букви и част от богато болярско облекло с бисерчета.

32 медни монети от 13-ти век и сребърна пара на Иван Аександър от средата на 14-ти век са помогнали за датирането на храма. Останки от две полувкопани жилища и 3 добре запазени пещи показали, че тук е имало малко селище преди 8 века. Археолозите предполагат, че то е свързано с крепост от римско време, разположена на близко възвишение.

На мястото на древните руини архимандрит Георгий от павликенската духовна околия вдига с дарения манастир с църковно училище. Той е платил и разкопките, за да търси манастира на цар Иван Асен II, за който се разказва в местните легенди.

Друго предание пък свързва откритата тайнствена църква с цар Ивайло, разказва архимандрит Георгий. Според него наблизо живял болярин, който имал връзка с най-красивата мома от т.нар. Грухчова махала край река Росица. Именно от любовта им се родил Ивайло, който отглеждал свине за царската фамилия на Царевец. "Това че са го наричали Бърдоквата не значи, че той е бил свинарят. Ето защо Ивайло е влизал в крепостта, защото е бил син на болярин", допълва архимандритът.

Тези и други истории за царе и велможи гласи да разказва монахът на децата от Павликени, които ще посещават духовното му училище. Предвижда се то да отвори врати другия септември, заедно с манастирска трапезария и килии за нощувка. Камбаната за новия храм пък е дарил Цветан Цветанов, но още преди да стане министър.